Liči je exotické ovoce, které se dá běžně koupit v supermarketu. Malé kousky lahodného liči jsou chutné, ale také ovlivňují zdravotní stav! Chrání totiž organismus před infekcí a slibují pleť bez vrásek.
Pokud jste doteď chodili v obchodě okolo liči, aniž byste ho vyzkoušeli, je načase to změnit! Lahodné ovoce pocházející z Číny roste na stromě ve shlucích a má oválný či kulatý tvar. Šťavnatou a bílou dužinu, ve které se ukrývá tvrdá pecka, chrání hrubá slupka, která má oranžovočervenou barvu. Liči má aromatickou vůni a specifickou chuť, navíc obsahuje spoustu vitaminu a minerálů.
Vitamin C
Liči obsahuje vitamin C, který je známý díky tomu, že podporuje imunitní systém. Tělo, které jej má dostatek, vyniká odolností proti různým infekcím a bakteriím, zvyšuje se jeho obranyschopnost. Vitamin C je nepostradatelný pro tvorbu tělesného kolagenu, ten zajišťuje pevnost a pružnost pokožky a potlačuje příznaky stárnutí.
Vláknina pro vaše střeva
Pokud si dopřáváte liči, vaše střeva vám poděkují. Chutné ovoce obsahuje spoustu vlákniny, která střevo šetrně čistí. Eliminují se tak toxiny a volné radikály. Obecně platí, že vláknina podporuje trávení, zlepšuje peristaltiku střev a snižuje hladinu cholesterolu v krvi.
Malý antioxidant
Liči, nazývané také jako čínská švestka, je plné antioxidantů, které pomáhají v boji proti rakovině. Různé studie také uvádějí, že právě antioxidanty mají vliv na snížení rizika srdečního onemocnění, Alzheimerovy nebo Parkinsonovy choroby.
Jak ho jíst?
V obchodech narazíte na kompotované i čerstvé plody. Určitě stojí za zkoušku zvolit v první řadě ovoce čerstvé. Důležité je vybírat si zralé kusy, které jsou křehčí, a to z toho důvodu, že liči vám doma nedozraje. Čerstvé liči oloupejte a z dužiny vyjměte pecku. Vypeckované plody jezte jen tak, nebo je přidejte do ovocných salátů. Zajímavou chuť vytvoří i v kombinaci s alkoholem.
Zdroj: www.verywellhealth.com, www.beautytips.com
Sledujte nás na sociálních sítích: