Zbylo vám ovoce z vaší zahrádky? Nasušte ho! Až udeří zima, budete za tuto sladkou a zdravou pochoutku rádi. Zbavte vody lahodné švestky, jablka nebo hroznové víno. Získáte dostupný zdroj vitaminu C a vlákniny.
Sušené ovoce je vynikající a zdravá svačinka, kterou si jednoduše připravíte v pohodlí svého domova. Navíc dobře zužitkujete nespotřebované ovoce a v zimě se vám bude tato dobrota hodit! Má mnoho výhod, jako je například skladnost a dlouhá trvanlivost, a v neposlední řadě je to zdravé.
Vliv na zdraví
Sušené ovoce je výživné, obsahuje asi stejné množství živin jako to čerstvé (sušením tedy neztrácí nic ze svých benefitů, ale pouze vodu). Je dobré mít na paměti, že pořád jíte ovoce, jen v menším a koncentrovanějším provedení. Sušené kousky mají oproti těm čerstvým až o 3,5násobek větší podíl vlákniny, vitaminů a minerálů a jsou také skvělým zdrojem antioxidantů. Vyskytuje se v nich i velké množství glukózy a fruktózy. Díky přítomnosti tohoto cukru má sušené ovoce vyšší kalorickou hodnotu a při dodržování dietního režimu bychom s ním tedy měli šetřit.
Kandované ovoce
Do některých druhů ovoce výrobci ještě před sušením přidávají cukr nebo sirup, to aby se ještě zlepšila jeho chuť. (Označujeme je jako kandované ovoce.) Tento zbytečně přidaný cukr může být zdraví škodlivý, zvyšuje riziko obezity a srdečních onemocnění. A to ještě není všechno.
Sušte doma!
Pokud si půjdete pro sušené ovoce do supermarketu, patrně si domů donesete balíček, který může obsahovat konzervační látky zvané sulfidy. Výrobci na ně spoléhají, jelikož si pak ovoce zachová svoji atraktivní barvu. Další hrozbou je také možnost nesprávného skladování a manipulace, kdy ovoce může být kontaminováno houbami a dalšími toxickými látkami. Jak se tomu vyhnout? Jednoduše, sušte si svoje vlastní ovoce. Jaké druhy vám určitě budou chutnat?
Rozinky
Hroznové víno, které nasušíte, je plné vlákniny, draslíku a dalších tělu prospěšných látek. Rozinky pomáhají snižovat krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi. Jsou vhodné jako sladká svačina, přidat je můžete také do jogurtu. Hodí se i do různých sladkých pokrmů, jako je jablečný štrúdl.
Švestky
Vynikající sušené švestky mají vysoký obsah vlákniny, draslíku, beta-karotenu a vitaminu K. Jsou známé i díky svým přirozeným laxativním účinkům a pozitivním vlivům na zažívací trakt. Fialové poklady jsou také bohaté na minerální látku zvanou bór, která může pomoci v boji proti osteoporóze.
Datle
Datle jsou sladké a nabité vitaminy a vlákninou. Ze všech sušených druhů ovoce patří k nejbohatším zdrojům antioxidantů! Dáte si říct?
Sledujte nás na sociálních sítích: