Podzim hraje všemi barvami a zároveň i různými druhy dýní. Máme pro vás jednoduchý přehled těch nejoblíbenějších a také jak s nimi nejlépe naložit, každá dýně je přece jen trošku specifická a na nějaký typ přípravy se hodí více či méně. Nic proti oblíbené dýni Hokkaido, ale je na čase prozkoumat i ostatní druhy.
Nejenže patří dýně k nejrozšířenější skupině potravin, patří také mezi nejstarší pěstované plodiny na světě. Podle archeologických nálezů jejich pěstování započalo přibližně před 10 tisící lety ve Střední Americe.
Pokud jde o využití v kuchyni, jsou dýně všestranné, běžně se z nich přípravují slané i sladké pokrmy, připravují se z nich omáčky, polévky, přílohy, hlavní chody, a dokonce i dezerty. Navíc pokud máte špetku trpělivosti, můžete si doma usušit i vlastní dýňová semínka. Tak jakou dýni si vyberete vy?
Oblíbená Hokkaido
Jednou z nejpopulárnější dýní je právě Hokkaido. Tato dýně pochází z Japonska má sytě oranžovou, nasládlou dužinu. Její chuť často připomíná chuť pečených kaštanů. Velkou výhodou této dýně je fakt, že ji nemusíte loupat. V kuchyni ji využijete například při přípravě polévek, pyré, jako přílohu, je vhodná pro přípravu kompotů. Tato dýně je vhodná jak k pečení, tak grilování.
Dýňová semínka
Z dýně Hokkaido nezapomeňte také vydlabat semínka. Nejprve oddělte co nejvíce dužiny od semen. A poté je proplachujte vodou tak dlouho, až je co nejvíce očistíte od zbylé dužiny. Potom dýňová semínka sceďte, nasypejte na utěrku, zabalte a tím je i osušíte. Poté můžete dýňová semínka vysypat na plech a sušit v teplé místnosti. Pokud chcete semínka ke konzumaci, nemusejí být dokonale suchá a můžete již vesele postupně ujídat. Pokud chcete semínka využít jako osivo, sušte je po dobu alespoň dvou týdnů a jednou za den semínka promíchejte.
Máslová dýně
Tuto dýni poznáte snadno, má hruškovitý tvar a žluto-béžovou barvu, díky svému tvaru je naprosto nezaměnitelná. Tato dýně je původem z Ameriky. Oproti Hokkaidu je máslovou dýni potřeba oloupat a také má v sobě nepatrné množství semínek. Má sytě žlutou dužinu, její chuť, jak vyplývá z názvu, je jemná, máslová, a to platí jak pro chuť, tak i pro vůni. Ze všech dýní je nejsladší a zároveň je velmi dobře stravitelná.
V kuchyni je tato dýně velice všestranná. Opět ji oceníte pří přípravě jemných polévek, je vhodná k na pyré a dětské příkrmy. Chutná je i pečená či restovaná, hodí se jako příloha k masu. Tato dýně je velmi vhodná pro sladké pečení a také pro přípravu marmelády či sladkých kompotů.
Špagetová dýně
Další americkou dýni, je dýně špagetová. Má kulovitý až oválný tvar, hladkou a žlutou slupku, která může někdy být zeleně žíhaná. Dužina je žlutá a velmi vláknitá, při tepelné úpravě se rozpadne na tokové „špagetky“ odtud také pramení její název.
Tuto dýni můžete vařit a péct. Menší plody můžete jen propíchat a péct v celku, větší dýně rozřízněte alespoň na polovinu a vydlabejte semínka, vzniklý střed můžete také podle fantazie naplnit masovou směsí. Dobře uvařená nebo upečená dýně se sama rozpadá na výše zmíněné „špagetky“. Často se také používá jako náhražka běžných špaget, jako příloha k omáčkám, masových směsí či k zahuštění polévky, místo nudliček.
Sledujte nás na sociálních sítích: