Pokud se alespoň trochu zajímáte o zdravou výživu, jistě už jste se setkali s quinoou. Pyšní se titulem jednoho z nejzdravějších jídel na světě. Jak je to možné a proč je quinoa tak výjimečná?
Na poli superpotravin se čas od času objevují nové a nové druhy jídel. Často jsou to však potraviny známé tisíce let, jen upadly v zapomnění. Stejně na tom byla i quinoa, což v jazyce starých Inků znamená „matka zrna“. Bohužel, s kolonizací evropských národů přišel před tisíci lety její úpadek a quinoa byla nahrazena běžně známými obilovinami. Nyní se vrací zpět a díky svým skvělým nutričním hodnotám a pozitivnímu vlivu na lidské zdraví si získává stále více příznivců.
Quinoa, někdy také merlík chilský, je obilovina, jejíž příprava je velmi snadná. I proto je v kuchyni velice oblíbená. Tvoří základ vegetariánských pokrmů a patří ke skvělým doplňkům salátů. Příprava je přitom velmi jednoduchá. Zrnka propláchněte, vsypte do vroucí vody, vařte dle návodu cca 10 minut a sceďte. Věřte, že si pochutnáte a zároveň uděláte mnoho pro svoje zdraví.
Přítomnost kompletních bílkovin
Quinoa je bezlepkový celozrnný produkt bez cholesterolu. Tato superpotravina má velmi vysoký obsah bílkovin a obsahuje všechny nezbytné aminokyseliny. Vzhledem k tomu, že quinoa poskytuje tyto kompletní bílkoviny, je ideální potravinou pro vegany, vegetariány a pro všechny, kteří se snaží vyhnout živočišným bílkovinám.
Vysoký obsah hořčíku
Hořčík je velmi důležitým minerálem, který dokáže uvolňovat cévy a podporuje regulaci hladiny cukru v krvi. Quinoa obsahuje i mangan, ten je životně důležitý pro tvorbu energie a ochranu červených krvinek.
Zdroj železa
Pokud se vyhýbáte konzumaci červeného masa nebo živočišných produktů, je quinoa výborným zdrojem železa. Železo je v těle velmi důležité, jelikož pomáhá udržovat červené krvinky v kondici. Také umožňuje přenos kyslíku mezi buňkami, svaly a orgány.
Nízký glykemický index
Další velmi dobrá vlastnost této potraviny? Nízký glykemický index, což znamená, že quinoa nezvyšuje hladinu cukru v krvi.
Dostatek vlákniny
Ve skutečnosti se tato obilovina pyšní velmi vysokým obsahem vlákniny. V každých 100 gramech je v průměru 10 až 16 gramů rozpustné vlákniny, jež snižuje hladinu cholesterolu a pomáhá v boji s nadbytečnými kily. Pokud si přidáte quinou do svého oblíbeného salátu, už po něm nebudete mít hlad, jelikož vás krásně a na delší dobu zasytí.
Žádný lepek
Stále více lidí se snaží omezit lepek ve své stravě. Quinou si můžete dopřát s klidným svědomím, jelikož je bezlepková.
Antioxidanty
Quinoa má nejvyšší obsah antioxidantů ze všech obilovin! Tak na co ještě čekáte, zkusíte třeba salát?
Sledujte nás na sociálních sítích: