Kmín ve své kuchyni používáte poměrně často, ale znáte ten černý? Pokud ho zařadíte do své stravy, můžete očekávat různé výhody. A těch není zrovna málo!
Černucha setá neboli černý kmín, také známý jako nigella či kalonji, vyrůstá až do výšky 30 centimetrů a produkuje semena, která se používají jako koření v mnoha kuchyních světa. Kromě kulinárního využití je kalonji známý pro svou léčivou schopnost. Co všechno umí?
Antioxidační účinek
Antioxidanty jsou látky, které neutralizují škodlivé volné radikály a zabraňují oxidačnímu poškození buněk. Ve skutečnosti některé studie naznačují, že antioxidanty mohou chránit před několika druhy chronických stavů, včetně rakoviny, diabetu, srdečních onemocnění a obezity Několik sloučenin nalezených v kalonji, jako je tymochinon, karvakrol, t-anetol a 4-terpineol, jsou zodpovědné za silné antioxidační vlastnosti.
Snížení hladiny cholesterolu
Cholesterol je látka podobná tuku, která se nachází v celém těle. Dobrou zprávou je, že černý kmín je zvláště účinný při jeho snižování, což prokázala jistá studie s 94 pacienty, u kterých po 12 týdnech užívání kalonji došlo k výraznému zlepšení zdravotního stavu.
Možné vlastnosti proti rakovině
Kalonji má vysoký obsah antioxidantů, které napomáhají neutralizovat škodlivé volné radikály, jež mohou přispět k rozvoji onemocnění, jako je rakovina. Studie provedené v laboratořích ukázaly některé impozantní výsledky ohledně možných protinádorových účinků černého kmínu a jeho aktivních sloučenin. Konkrétně je řeč o rakovině pankreatu, plic, prostaty, kůže a tlustého střeva.
Páky proti bakteriím
Bakterie způsobující onemocnění jsou zodpovědné za dlouhý seznam nebezpečných infekcí, od infekcí uší po pneumonii. Ač je to k nevíře, nigella je účinná v boji proti určitým kmenům bakterií. Výzkumníci dokonce lokálně použili kalonji na kojence se stafylokokovou kožní infekcí a zjistili, že černý kmín je stejně účinný jako standardní antibiotikum používané k léčbě bakteriálních infekcí.
Zmírnění zánětu
Ve většině případů je zánět normální imunitní odpověď, která pomáhá chránit tělo před poškozením. Na druhé straně se předpokládá, že chronický zánět přispívá k různým onemocněním, jako je rakovina, cukrovka a srdeční onemocnění. Díky tomu, že černý kmín má silné protizánětlivé účinky, je považován za léčebný prostředek proti zánětům a oxidačnímu stresu.
Ochrana proti žaludečním vředům
Žaludeční vředy patří k nepříjemným a bolestivým stavům. Některé výzkumy ukazují, že kalonji může pomoci léčit žaludek a zabránit jejich tvorbě. Nestojí to za pokus?
Zdroj: https://www.medicalnewstoday.com/articles/322948, https://www.verywellhealth.com/health-benefits-of-black-seed-oil-89421
Sledujte nás na sociálních sítích: