Osvěžující citronová tráva dodává receptům jedinečnou chuť. Její drsné stonky a květy patří mezi nejoblíbenější bylinné části používané v řadě kuchyní po celém jižním a východoasijském regionu. Zkuste voňatku citronovou do svých jídel přizvat i vy!
Botanicky patří tato bylinka k rodině Poaceae. (Vědecký název: Cymbopogon citratus.) Pochází z jižní části Indie a své kořeny má i na Srí Lance. Citronová tráva se těší popularitě hlavně v Thajsku, Vietnamu, Malajsii, Kambodži a Indonésii a poskytuje řadu zdravotně prospěšných esenciálních olejů, chemikálií, minerálů a vitaminů, o kterých je známo, že zabraňující nemocem.
Působivý nutriční profil
Tato bylina obsahuje 99 kalorií na 100 gramů, ale neobsahuje žádný cholesterol. Hlavní složkou v této bylině bývá citral, jenž má silné antimikrobiální a antifungální vlastnosti. V lemongrass lze také nalézt slušné množství folátu (kyselina listová), která hraje zásadní roli při buněčném dělení a syntéze DNA. Navíc čerstvá bylina poskytuje malé množství antioxidantů, jako je vitamin C a vitamin A.
Domácí lékárna i koření
Citronová tráva, a to čerstvá nebo sušená, je bohatým zdrojem minerálů, jmenovitě draslíku, zinku, vápníku, železa, manganu, mědi a hořčíku. Suchý a mletý prášek z voňatky citrónové pocházející z ekologicky pěstovaných a oficiálních zdrojů se dá koupit v každém slušném obchodě se zdravou výživou. (Sušená bylina by měla být uchovávána ve vzduchotěsné nádobě a umístěna na chladném, tmavém a suchém místě, na kterém vydrží několik měsíců.)
Do polévek i marinád
Lemongrass plní mnoho funkcí ve východoasijské kuchyni. Čerstvé nasekané stonky i květy se hojně používají právě při vaření. Jemné aroma voňatky dochucuje ryby, mořské plody, maso a drůbež. Konkrétně v Thajsku všichni znají oblíbenou polévku tom yum, která obsahuje čerstvou citrónovou trávu, limetkovou šťávu, rybí omáčku a drcené chilli papričky. Tom yum se obvykle podává s krevetami, rybami, drůbeží nebo houbami.
Není nad domácí zásoby!
Ve Vietnamu, Malajsii, Indonésii či na Filipínách se lemongrass využívá jakou součást marinád. Do jídel se nejčastěji dává nejměkčí část stonků. Tužší části se proměňují v koření, například k dochucení vývarů (před podáváním se ale odstraní). A nakonec, čaj z citrónové trávy je taky velmi osvěžující nápoj, který zároveň zmírňuje kolitidu, poruchy trávení a gastroenteritidu. Tak i vy pojďte naproti experimentům, voňatka se dá pěstovat i u vás doma!
Mimochodem, esenciální olej z této byliny revitalizuje tělo a krotí bolesti hlavy a těla, nervové vyčerpání a stres. Jako účinná infuze často slouží k úlevě od infekcí, jako je bolest v krku, laryngitida, bronchitida a další. Tak co, zkusíte ji ochutnat třeba ve vlastnoručně připravené polévce?
Sledujte nás na sociálních sítích: