Stojíte často v obchodě a přebíráte zelený banán s tím žlutým? Který vyberete? Mějte v tom jasno už při samotném nákupu banánů, protože co jejich barva, to jiné výhody!
Není žádným tajemstvím, že banány jsou fenomenálním zdrojem draslíku. Právě tento minerál si lékaři spojují s regulací arteriální hypertenze, tudíž na exotické ovoce může vsadit každý, kdo má v tomhle směru potíže. Pravidelná konzumace žlutých pokladů je lékaři vychvalována i díky tomu, že prospívá trávení, podporuje regeneraci svalů a zvyšuje energetickou hladinu. V souvislosti s nimi se hovoří také o prevenci žaludečních vředů a kvalitnějším spánku. Jenže jaké kousky si v obchodě vložit do košíku? Jsou lepší zralé, nebo nezralé? Shrňme si fakta, vážení!
Žlutá slupka. Jaká skrývá pozitiva?
Protáhlí dobrodinci, jež už na pohled budí dojem zralosti i dobré kondice, mají také svá skrytá tajemství. Chcete je znát? Odborníci tvrdí, že nabízejí skutečně vysoký podíl antioxidantů. Tyto látky zabraňují poškození buněk DNA škodlivými volnými radikály, zatímco neutralizují nahromaděné toxiny v organismu. Zároveň chrání srdce, posilují imunitní systém a zpomalují proces biologického stárnutí.
Složení těchto darů je prý také účinné v boji s rakovinnými buňkami, jde tedy o jistou a chutnou prevenci před tímto závažným onemocněním. To ale pořád není všechno, neboť po pár soustech máte postaráno i o dobrou náladu a bezbřehý optimismus Jak to? Poděkujte za to přítomnému tryptofanu, který se podílí na produkci hormonu štěstí serotoninu. Jak vidno, obě „varianty“ banánů mají něco do sebe, a záleží čistě na vás, jaká konkrétní pozitiva jsou vám sympatičtější.
Zelená slupka. Co najdete pod ní?
S myšlenkou, že není banán jako banán, nedávno přišli američtí vědci. Ti si na základě vlastní studie troufají tvrdit, že tropické drahokamy, jež mají ještě zelený „obal“ a jsou na omak tvrdší, obsahují rezistentní škrob. Ten je spojován s rychlejším spalováním kalorií i delším pocitem sytosti, proto ho vítá každý příznivec zdravého životního stylu. Ovšem nedozrálé plody ocení také diabetici, neboť vykazují nízký glykemický index.
Na seznam jejich pozitiv patří i fakt, že jsou bohatší na probiotické bakterie, což příznivě ovlivní zažívání. Experti se rovněž netají názorem, že tato „
banánová alternativa“ je nesmírně vhodná pro jedince, kteří mají potíže se vstřebáváním živin, a to zejména vápníku. A teď se na věc podíváme z trochu jiné strany…
Zdroj: www.foodblogger.com, www.kitchenmag.com
Sledujte nás na sociálních sítích: