Máte rádi vůni mexické kuchyně, milujete jejich typické pikantní fazole, paellu nebo enchiladas? Vůni Mexika si můžete dopřát i u vás doma. Těchto šest lahodných bylin vám pomůže vytvořit autentickou chuť a vůni s originálním dotykem vaší vlastní fantazie.
Koriandr
Listy koriandru jsou typické pro mexickou kuchyni, často se používají ve spojení s ostrým kořením jako je chilli. Zatímco chilli na jazyku pěkně pálí, koriandr tuto chuť tlumí. Semena koriandru už tak typická pro mexickou kuchyni nejsou, mletá je můžete najít v kari, nakládaných okurkách, polévkách a při přípravě dušeného masa.
Oregano
Oregano je součástí takzvané bouquet garni (z francouzštiny, doslova zdobená kytice), jedná se o svazek bylin, obvykle převázaných provázkem, jako kytice. Bouquet garni se vaří společně s ostatními přísadami, čímž jídlu dodává bylinkovou chuť a vůni, ale před podáváním pokrmu se vyndává. Mexické bouquet garni obsahuje právě oregano, tymián a majoránku, používá se při přípravě polévek, vývarů a nejrůznějších dušených pokrmů. Mexické oregano má jemnější chuť s lehkou příchutí citrusů, využijete ho do všech mexických jídel a marinád.
Tymián
Tymián je součástí v mnoha mexických jídlech. Jeho hřejivá, výrazná chuť se dobře páruje s pikantními. Jen buďte opatrní s množstvím, tymián je hodně aromatický a snadno přebije chuť celého pokrmu. Zajímavostí je, že když zmrazíte tymián, chuť se stává výraznější.
Petržel
Petržel je další nádherná takzvaná chladicí bylina. Její jemná chuť dokonale doplňuje salsu nebo jiné, bohatě ochucené pokrmy a její barva je vítaným doplňkem různých omáček a jídel. Petržel se v mexické kuchyni používá převážně čerstvá.
Máta
Možná budete překvapeni, když si představíte, že máta je důležitá pro typickou mexickou kuchyni. Máta je v pokrmech velmi lahodná a plná chuti, je typická pro kuchyni celé Latinské Ameriky.
Majoránka
Majoránka je ze stejné rodiny jako oregano. Majoránka má nezaměnitelnou silnou chuť, je lehce podobná oreganu, ale její chuť a vůně je mnohem složitější. Majoránka je oblíbená jak v kuchyni Mexika, tak i v kuchyni celé Latinské Ameriky.
Chilli
I když se nejedná o bylinku, chilli neodmyslitelně patří k mexické kuchyni a byla by škoda ji nezmínit. Chilli papričky vděčí za svoji pálivost látce zvané kapsaicin. Právě podle obsahu této látky se měří i pálivost samotných chilli papriček. Pálivost papriček udává takzvaná Scovilleova stupnice zkratka SHU. Čím vyšší je číslo, tím je paprička pálivější. Takové pozření těchto nejpálivějších papriček světa, které dosahují hodnot až 3,180,000 SHU, může skončit i smrtí. S chilli byste rozhodně měli zacházet obezřetně.
Sledujte nás na sociálních sítích: