Hnědá rýže nabízí obdivuhodná pozitiva na vaše zdraví. Regulace cholesterolu, lepší podmínky pro hubnutí, prevence rakoviny nebo silnější imunita. Připravujte si jí častěji.
Je vaším oblíbeným pokrmem rýže? A které přesně dáváte přednost? To je docela zásadní otázka. Odborníci totiž doporučují pozvat do kuchyně tu hnědou, která je nerafinovaná a celozrnná. Oproti své bílé „kolegyni“ se také může pochlubit lepším nutričním profilem a fantastickými zdravotními benefity. Udělají dojem i na vás?
Regulace cholesterolu, která nezůstane bez odezvy
Hnědá rýže platí za skutečně bohatý zdroj rozpustné vlákniny, která do značné míry přispívá k regulaci LDL cholesterolu. Tedy alespoň tak to uvádí jedna z nedávných studií, o jejichž poznatcích informoval magazín American Journal of Clinical Nutrition. Experti se proto domnívají, že pravidelná konzumace této potraviny prospívá celému kardiovaskulárnímu systému a významně snižuje riziko jeho poškození.
Ochrana před rakovinou
Další průzkum, tentokrát publikovaný v časopise Journal of Cancer Epidemiology, zase prokázal, že uvedená pochutina nabízí vysoký podíl sloučenin a antioxidantů, jež bojují proti různým druhům rakoviny, zejména pak rakovině tlustého střeva, prsu a leukémie. Co říkáte na takhle chutnou prevenci jedné z nejobávanějších chorob dnešní doby?
Podpora při hubnutí, která padne na úrodnou půdu
Držíte zrovna dietu? O důvod víc, proč do své stravy zahrnout jmenovaný celozrnný poklad. Jak již bylo zmíněno v předchozích řádcích, tahle fitness příloha vám zprostředkuje vlákninu, která prodlužuje pocit sytosti, zatímco udržuje v bezproblémovém chodu zažívací trakt. Další její podstatnou předností je přítomnost manganu, jež pomáhá syntetizovat tělesné tuky.
Silná imunita? Můžete ji mít
V jedinečném složení tohoto „rýžového druhu“ není nouze o širokou škálu vitaminů, minerálů a fenolových složek naprosto nezbytných pro skvělou kondici obranyschopnosti. Antioxidační vlastnosti obilného zázraku rovněž fungují jako ochranný štít před škodlivými volnými radikály, které nahrávají mnoha chronickým onemocněním a urychlují biologický proces stárnutí.
Zdroj: sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1756464614001091, healthline.com
Sledujte nás na sociálních sítích: