Přichází čas sklizně sezónního ovoce a zeleniny. V obchodech, na trzích i u farmářů je dostatek jablek, brambor, mrkve a další zeleniny či ovoce. Lidé proto začínají plnit spižírny, sklepy i lednice zásobami na podzim a zimu. Poradíme vám, v jakých prostorách a podmínkách je jednotlivé druhy vhodné skladovat tak, aby vám vydržely co nejdéle.
Při nákupu zásob ovoce a zeleniny na chladnější období myslete především na kvalitu plodů, proto vsaďte na produkty pocházející z ekologického zemědělství. V obchodech je poznáte podle certifikovaných log biolistu a biozebry. Budou chutnat nejen vám, ale i přírodě.
Můžete se pro ně vypravit také přímo k farmářům, kde se sami přesvědčíte například o tom, že sady i pole jsou plná života. K jejich údržbě zemědělci nevyužívají umělých hnojiv ani chemických postřiků. Díky neporušené krajině a zachované rovnováze mají škůdci své přirozené predátory, kteří je zvládnou eliminovat. Využívá se pestrých osevních postupů a plevel bývá likvidován mechanicky.
Stačí dodržet několik zásad a nakoupené bio plody si budete moct dopřávat, i když bude už dávno po sezóně. Klíčové je, aby místnost, ve které hodláte ovoce a zeleninu uchovávat, byla tmavá s přístupem vlhkosti a čerstvého vzduchu, ideální variantou je proto sklep. S vlhkostí je to ale trochu složitější, nesmí jí být příliš, jinak plody začnou plesnivět.
Jak na zeleninu?
Zelenina by měla být, pokud možno, oddělená od ovoce, aby plody navzájem nenačichly. Pro košťálovou zeleninu je vhodná vyšší vlhkost, díky které se její část nescvrkávají. Brambory uložte do nejtemnějšího kouta v místnosti, ideální jsou prodyšné bedýnky naskládané na sebe. Mrkev ukryjte do vlhkého písku či rašeliny, případně směsi obojího v poměru jedna ku jedné. Cibuli a česnek uvažte asi po deseti kusech do snopů a zavěste na vzdušné místo.
Kam uklidit ovoce?
Při uchovávání ovocných plodů opět platí potřeba proudícího vzduchu. Jablka nebo hrušky rozložte do dřevěných bedýnek tak, aby se jednotlivé kusy nemačkaly. Při samotném uskladňování buďte při manipulaci opatrní, abyste ovoce nenatloukli a nezačalo se brzy kazit.
NÁŠ TIP: Před vložením do sklepa ovoce nejdříve protřiďte a vyřaďte otlučené a jakkoli poničené, které co nejrychleji spotřebujte. Ke skladování se hodí plody, které ještě nejsou úplně dozrálé, ve sklepě za několik týdnů dojdou.
Sledujte nás na sociálních sítích: