V chladných zimních dnech je polévka dobrá nejen na zahřátí, ale i jako pohlazení na duši. Že už se vám polévky přejedly? Nezoufejte! Máme pro vás dva klasické recepty s malými změnami, které ale dodají úplně jiný nádech.
Občas když nevíte, co k večeři, nebo i po dlouhé procházce, přijde polévka vhod. Ale jaké pořád vymýšlet, abyste nevařili ty stejné dokola? Máme pro vás dva recepty na klasické polévky, které jistě znáte. A s naší malou obměnou vám budou určitě zase chutnat.
Polévka, kterou se najíte dosyta! A ve variantě se šunkou a vejcem stojí rozhodně za vyzkoušení.
Nudlová polévka
Suroviny na 2 porce
1 cibule
1 stroužek česneku
400 g mrkve
2 vejce
2 lžíce oleje
750 ml zeleninového vývaru
70 g polévkových těstovin
60 g španělské šunky serrano
půl svazku pažitky
sůl, pepř, muškátový oříšek
Postup
1 Cibuli a česnek nakrájejte najemno.
2 Mrkev oloupejte, podélně rozpulte a nakrájejte na asi 1 cm široké kousky.
3 Vejce uvařte natvrdo.
4 Rozpalte olej a orestujte v něm cibuli a česnek. Přilijte vývar a povařte.
5 Potom přidejte mrkev a nudle vařte na střední teplotu asi 8 minut.
6 Vejce oloupejte a nakrájejte najemno.
7 Šunku a pažitku pokrájejte na jemné kousky. 2 minuty před koncem vaření přidejte šunku do polévky, ochuťte solí, pepřem a čerstvě nastrouhaným muškátovým oříškem.
8 Posypejte pažitkou a servírujte.
Dobrou chuť!
Oříškové aroma, datle a navrch jogurt s citronem – i čočková polévka může chutnat světově!
Čočková polévka se špenátem a klobásou merguez
Suroviny na 4 porce
100 g cibule
200 g mrkve
100 g celeru
200 g porku
80 g datlí bez pecky
1 citron naložený v soli
1 svazek petrželky
6 lžic olivového oleje
koření ducca
250 g čočky
1 l drůbežího vývaru
skořice
200 g baby špenátu
150 g jogurtu
2 lžíce citronové šťávy
sůl, pepř
4 klobásy merguez
6 snítek máty
1 lžička citronové kůry
Postup
1 Cibuli nakrájejte na kostičky. Mrkev a celer oloupejte a nakrájejte na asi centimetrové kousky. Pórek rozpulte, umyjte a nakrájejte na asi půlcentimetrové kousky. Datle nakrájejte najemno.
2 Naložený citron nechte odkapat a nakrájejte na jemné plátky, které nasekáte nadrobno. Petržel nakrájejte najemno.
3 4 lžíce oleje rozehřejte ve velkém hrnci, přidejte cibuli, mrkev, celer, petržel a 2 až 3 lžíce koření ducca a nechte na střední teplotě podusit asi 3 minuty.
4 Pak přidejte datle, naložený citron a čočku. Zalijte vývarem a 400 ml vody a povařte. Přidejte skořici a petržel a za občasného míchání vařte asi 40 minut.
5 Mezitím si očistěte špenát, omyjte a nechte odkapat. Smíchejte jogurt s citronovou šťávou, špetkou soli a trochou pepře.
6 Ke konci vaření polévku dochuťte solí a pepřem.
7 Třetinu polévky odeberte a rozmixujte. Potom vraťte zpátky do hrnce, krátce povařte, přidejte špenát a nechte stát na teplé, ale vypnuté plotýnce.
8 Zbytek oleje rozpalte a osmažte na něm při střední teplotě klobásu nakrájenou na hrubé kousky.
9 Polévku nalijte do hlubokých talířů, přidejte osmaženou klobásu a ozdobte vrchovatou lžící citronového jogurtu.
10 Posypte mátovými lístky a ihned podávejte.
Dobrou chuť!
Sledujte nás na sociálních sítích: