Máte rádi droby? Ve většině domácností, ve kterých mají vnitřnosti v oblibě, se omezují pouze na játrové či ledvinkové omáčky, případně jejich obalovanou variantu. Co ale vyzkoušet něco nového? Budete se olizovat až za ušima!
Játrové bramboráčky
Suroviny
500 g kuřecích jater
2 velké brambory
1 vejce, 2 lžíce solamylu
1,5 lžičky soli
lžička pepře
hrst majoránky
2 lžíce sádla
1 ks větší cibule
4 stroužky česneku
1/2 balení kypřicího prášku do pečiva.
Postup
1 Játra očistíme, opláchneme a nakrájíme na menší kousky.
2 Oloupané brambory nastrouháme nahrubo a vymačkáme z nich přebytečnou vodu.
3 Cibuli nakrájíme nadrobno a na sádle osmažíme dozlatova.
4 Nastrouhané brambory vložíme do mísy společně s játry, přisypeme solamyl, prášek do pečiva, sůl, pepř, jedno vejce a na závěr zchladlou cibuli. Suroviny důkladně promícháme.
5 Troubu rozehřejeme na 180 °C a plech vyložíme pečicím papírem. Směs klademe na plech do malých hromádek a pečeme přibližně 20 minut. Poté bramboráčky obrátíme a přibližně deset minut dopékáme.
6 Podáváme se zeleninovým salátem, vařeným bramborem nebo jen tak s chlebem.
Drůbeží srdíčka na houbách
Suroviny
300 g krůtích srdcí
200 g hlívy ústřičné
80 g uzené slaniny
1 ks cibule
250 ml šlehačky 33%
200 ml růžového vína
sůl, pepř, zázvor, kmín, mletou červenou papriku
1 PL polohrubé mouky.
Postup
1 Drůbeží srdíčka omyjte a očistěte, a stejně jako cibuli a slaninu, nakrájejte na menší kousky.
2 Na pánvi rozehřejte trochu tuku a orestujte cibuli se slaninou. Přidejte nakrájená srdíčka, podlijte trochou vývaru nebo vody a přiklopte poklicí. Takto duste téměř doměkka.
3 Když jsou srdíčka téměř měkká, odklopte poklici, přilijte víno, osolte, opepřete, přidejte špetku zázvoru a lžičku červené papriky. Počkejte, až se víno částečně odpaří a mezitím si nakrájejte hlívu. Tu poté přidejte ke směsi v pánvi.
4 Když je hlíva dostatečně měkká, rozmíchejte ve smetaně lžíci mouky a omáčku zahustěte.
5. Podávejte s houskovým knedlíkem.
Dobrou chuť!
Sledujte nás na sociálních sítích: