Kopřivy se používají jako bylinný prostředek po tisíce let. Pomáhají detoxikovat tělo, čistí krev, působí protizánětlivě, mohou pomoci při alergiích, hormonální regulaci i potížích s prostatou. Právě právě teď jsou v plné síle, tak si natrhejte porci cenných živin a zároveň nasyťte celou rodinu. Luxusní zelená polévka vás překvapí!
Kopřiva není plevel, ale mocná a silná bylinka, která se sbírá do poloviny května, konkrétně do svátku Žofie, který připadá na 15. 5. Pak už v sobě má příliš mnoho dusičnanů. Ty mají na zdraví negativní vliv, neboť se v lidském těle chovají jako toxické. Není tedy čas ztrácet čas!
Na sběr jedině v rukavicích
Mezi nejklasičtější způsoby, jak nesmírně prospěšné kopřivy podávat, patří kopřivová polévka připravená z brambor, vývaru a trochy smetany. Je skutečně luxusní. Už jste ji ochutnali? Připravte si rukavice a sesbírejte vrcholky kopřiv, dřív, než rozkvetou. Potřebujete mít zhruba polovinu papírové nákupní tašky, kterou znáte se supermarketů. (Koneckonců, co nezpracujete do polévky, můžete usušit.) Kopřivy si odnášejte jen z míst, která jsou vzdálená od prašných ulic a cest. A bez čeho dalšího se recept neobejde?
Na seznam věcí si připište 1 lžíci extra panenského olivového oleje, 1 čajovou lžičku másla, 1/2 šálku nakrájené šalotky, 1/2 šálku nakrájeného celeru, 4 šálky kuřecího vývaru, 1 až 2 šálky vody, sůl, 1 bobkový list, 4 až 5 kusů středně velkých brambor, 1 čajovou lžičku sušeného tymiánu, čerstvě mletý černý pepř, 1 a 1/2 lžíce citronové šťávy, 2 až 3 lžíce smetany na šlehání.
Spaření a zchlazení
Nejprve kopřivy blanšírujte, tedy vhoďte do horké osolené vody a následně je přeneste do vody studené (v té mohou být i kostky ledu). Pokud v této chvíli uvidíte nějaké velké stonky, odřízněte je a zlikvidujte. Kopřivy nakrájejte nahrubo.
V hrnci zahřejte olivový olej a máslo a orestujte šalotku a celer, přidejte vývar, bobkový list, tymián a pokrájené brambory. Přiveďte k varu a povařte 5 minut. Nyní vhoďte kopřivy a vodu. Té by mělo být tolik, aby se kopřivy a brambory zakryly (1–2 šálky uvedené výše). Ztlumte plamen a vařte do změknutí.
Vyjměte bobkový list a povolejte ponorný mixér. Polévku zpracujte na hladké pyré, vlijte smetanu a dochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem. Před podáváním dozdobte snítkou čerstvé máty. Dobrou chuť!
Sledujte nás na sociálních sítích: