Smetanová, krémová, s nádechem vanilky – přesně tak má panna cotta chutnat. Jak ji velmi snadno připravit i doma?
Jaký typicky italský dezert vás napadne jako první? Ano, správně – tiramisu. Ale italská kuchyně může takových lahodných dezertů nabídnout mnohem více. A jeden z nich je krémový, vanilkový a často podávaný s ovocným přelivem. Řeč je samozřejmě o panna cottě.
V překladu mimochodem panna cotta znamená vařená smetana, což asi nejtrefnější popis tohoto dezertu. Připravuje se totiž ze smetany, cukru a želatiny. K tomu se přidá ještě vanilka a všechny suroviny máte pohromadě. Podle toho, s čím chcete panna cottu servírovat, ji můžete ještě trochu přizpůsobit.
Například se může do základního receptu přidat trochu citronové kůry. Ta dodá dezertu svěží nádech a lehkost. Nebo ji můžete obohatit špetkou kakaa a výsledek bude nádherně hnědý. Možností je opravdu mnoho.
Panna cotta – základní recept
Suroviny
3 plátky želatiny
350 ml smetany
1 vanilkový lusk
100 g cukru
Postup
1 Nejdříve nechte změknout želatinu v trošce vody podle návodu na balení. Smetanu nalijte do hrnce a opatrně ohřívejte. Mezitím si rozpulte vanilkový lusk a vyškrábněte vnitřek. Přidejte ho spolu s cukrem do smetany a nechte krátce provařit.
2 Snižte teplotu tak, aby se smetana přestala vařit a rozpusťte v ní vymačkané želatinové plátky. Všechno na dvě minuty zahřejte, a nakonec nalijte do sklenic nebo misek, ve kterých budete dezert podávat. Nechte v lednici chladnout alespoň 5 hodin, nejlépe však přes noc.
3 Na ovocnou polevu potřebujete: 200 g ovoce (jahody, maliny apod.), 80 g cukru, 1 lžička citronové šťávy.
4 Ovoce omyjte a tři čtvrtiny dejte s trochou vody, cukrem a citronovou šťávou do hrnce a rozmixujte. Krátce povařte a při nízké teplotě nechte zhoustnout. Sundejte z ohně a nechte vychladnout.
5 Před podáváním vyndejte panna cottu z lednice. Vyklepněte ji z misek na talířky a polijte ovocnou šťávou. Posypejte zbývajícími celými kousky ovoce a servírujte.
Dobrou chuť!
Zdroj: názor autora
Sledujte nás na sociálních sítích: