Jehněčí kebab, špíz s lososem nebo halloumi s rajčaty – to jsou varianty, jak by mohly vybadat vaše špízy na grilování. Tak vzhůru do grilovací sezony! Máme pro vás všechny potřebné recepty.
Jestli je něco, čeho se nemůžeme nabažit, pak je to grilování. A nemusíte kvůli tomu čekat až na horké letní dny – grilovat se dá totiž klidně i v zimě. Jenže pokud grilujete opravdu často, bývá někdy problém s vymýšlením, co tentokrát na gril dát. Aby to zůstala pořád zábava, přinášíme nové tipy a nápady, metody i suroviny.
Když milujete špízy
Co jsou vlastně špízy? Tenké tyčky, někdy ze dřeva, někdy z kovu, na kterých jsou naložené různé suroviny a najdete je určitě na každé grilovací party. Podle toho, jaké přísady na špíz navléknete, bude také jejich výsledná chuť, takže jen s minimální námahou můžete mít špízy různých chutí. Ale nejen proto se vyplatí je vyzkoušet.
V zásadě můžete koupit a zkombinovat jakékoli potraviny. Lososa s cuketou, steak se šťavnatou paprikou nebo pikantní marinované jehněčí. Kromě toho jsou špízy připravené mnohem rychleji, protože na grilu potřebují mnohem méně času.
Tsukune – asijské masové špízy
Suroviny
750 g kuřecího masa
4 jarní cibulky
20 g zázvoru
sůl
1 lžička mletého koriandru
3 lžičky škrobu
1 žloutek
2 lžičky chilli
omáčka teriyaki
sezam
Postup
1 Kuřecí maso pomelte nebo alespoň nasekejte na opravdu malé kousky a dejte do misky. Přidejte cibulku nakrájenou na kolečka a zázvor na malé kostičky. Oddělte žloutek a přidejte ho spolu se škrobem a chilli. Ručně řádně spojte a vytvarujte kuličky. Ty opatrně navlečte na dřevěné špízy.
2 Ogrilujte asi deset minut a několikrát během grilování otočte.
Špízy z lososa s cuketou
Ryba při grilování samozřejmě nesmí chybět.
Suroviny
500 g lososa
2 velké cukety
3 snítky kopru
2 limetky
olivový olej
sůl, pepř
Postup
1 Lososa omyjte pod tekoucí vodou a vysušte. Nakrájejte na asi 3cm kostičky. Omyjte cukety, limetky a kopr. Cukety nakrájejte na kolečka, limetky na měsíčky a kopr nasekejte.
2 Na špíz navlékejte lososa a cukety, pokapejte olivovým olejem, osolte a opepřete. Grilujte za častého otáčení asi 10 minut. Po dokončení špízy posypejte koprem a servírujte s limetkou.
Dobrou chuť!
Sledujte nás na sociálních sítích: