Průmyslově zpracované potraviny velmi často obsahují přidané látky, jako je cukr nebo nekvalitní tuk. Tím se zlepšuje jejich trvanlivost a konzistence nebo se zintenzivní chuť. Našemu zdraví ale vůbec neprospívají. Následující potraviny proto kupovat nemusíte – klidně si je udělejte doma. Ve zdravější verzi.
Kdo by někdy nezahřešil? Občas zkrátka přijde chuť na chipsy, popcorn, čokoládu nebo sladkosti. O těch všichni vědí, že příliš zdravé nejsou, ale jsou potraviny, které se tváří zdravě, a přesto nejsou. A víte, že mnoho z nich si můžete vyrobit doma ve zdravější verzi?
Chipsy
Glutamát, sůl a tuk. S ohledem na výživu na tom nejsou chipsy moc dobře. Lze to ale změnit, když si je uděláte doma. Nakrájejte brambory na tenké plátky, smíchejte trochu oleje s kořením a mletou paprikou a česnekem a směsí bramborové plátky potřete. Upečte při 200 stupních asi 15 minut do křupava.
Arašídové máslo
Arašídové máslo je další pokušení, kde cukr a tuk jsou hlavní složky. Zdravá alternativa je 100 procentní oříškové máslo, nebo zkuste rozmixovat 250 g arašídů a 2 lžíce arašídového oleje a celé podle chuti dochuťte solí.
Dresinky
Kupovaný salátový dresink je většinou plný cukru. Do domácího dresinku naproti tomu stačí jen špetka cukru nebo lžička medu. Ty rozpustíte v octě nebo citronové šťávě, přidáte několik lžic kvalitního rostlinného oleje, podle chuti hořčici, sůl nebo bylinky. A máte hotovo!
Pizza
Pizzu milují všichni, protože si každý zvolí podle svého chuti. Ale ještě lépe své chuti vyhovíte, když si ji uděláte čerstvou doma. Pasírovaná rajčata osolte, potřete jimi těsto, posypte sýrem a podle libosti obložte. A za 15 minut máte zdravou pizzu hotovou.
Kečup
Rajčatový protlak, cibule, česnek, chilli, ocet, cukr a škrob – víc na domácí kečup potřebovat nebudete. Ušetříte si tak pár kalorií, protože kečup z obchodu je většinou plný cukru.
Zdroj: Life line, eatthis.com
Sledujte nás na sociálních sítích: