Máslová, muškátová, Hokkaido – na podzim je sezona velmi oblíbených dýní. Oranžově zbarvená zelenina je plná minerálních látek a vitaminů. Dužina, olej i jádra jsou lidskému organismu velmi prospěšná.
Dýně jsou hlavní ozdobou Halloweenu – americké obdoby Památky zesnulých, která si na oblibě získává i v našich končinách. Patří k nejstarším kulturním plodinám na světě.
Se svým vysokým obsahem vitaminů a minerálních látek pomáhají dýně posílit imunitní systém – takže jsou tím pravým v období nachlazení. Dýně existuje více než 800 různých druhů a jejich využití je všestranné – jako dekorace, na jídlo, a dokonce jako léčivka.
Dužina je velmi bohatá na vodu a obsahuje malé množství sacharidů – ve 100 g dýně je jen asi 24 kalorií. Mimo to obsahuje minerální látky jako draslík, vápník, železo a fosfor, nebo vitaminy především řady B.
Především vysoký obsah draslíku dává dýním jejich močopudný účinek. Díky oranžovému barvivu dání mají také vysoký podíl karotenoidů, které mají antioxidační vlastnosti a chrání před vznikem rakoviny.
Vyzkoušejte některý z receptů a zahřejte se na těle i na duši.
Dýňová polévka
Suroviny
400 g dýně
1 cibule
1 větší brambora
1 lžička tymiánu
½ l zeleninového vývaru
Kapka citronové šťávy
Sůl, kajenský pepř
1 lžíce rostlinného oleje
Postup
1 Dužinu dýně a bramboru nakrájejte na centimetrové kostky, cibuli nahrubo.
2 Rozehřejte olej a osmahněte v něm asi pět minut cibuli, dýni a brambory.
3 Potom přidejte tymián, citronovou šťávu a vývar a nechte asi 20 minut povařit. Nakonec vše rozmixujte.
4 Dochuťte kajenským pepřem a solí.
Grilovaná dýně
Suroviny
1 dýně Hokkaido
30 g másla
Sůl, pepř
20 g pistácií
1 červená paprika
6 snítek koriandru
30 g zázvoru
3 lžíce citronové šťávy
Postup
1 Dýni rozpulte, zbavte jader a nakrájejte na tenké plátky.
2 Nechte rozpustit máslo, okořeňte solí a pepřem a dýňové plátky tím potřete po obou stranách.
3 Dejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v předehřáté troubě asi 4 až 6 minut.
4 Rozpulte papriku, zbavte semínek a nakrájejte na kostky, koriandr na proužky, zázvor na malé kostky.
5 Všechno smíchejte s pistáciemi, citronovou šťávou a 100 mililitry vody. Vzniklou marinádou potřete dýňové plátky.
Zdroj: life line
Sledujte nás na sociálních sítích: