Když se řekne silvestrovský přípitek, jistě vám okamžitě vyvstane na mysli šampaňské. Ať už během večera každý popíjíme cokoli, o půlnoci se všichni sejdeme u jednotného drinku, kterým je vychlazené perlivé šampaňské ve vysokých skleničkách. Naše tipy na silvestrovské pochoutky jsou tedy inspirovány tímto nápojem, aby se k němu chuťově hodily, stejně tak jako k bílému vínu, kterého se během silvestrovské noci vypije asi nejvíce.
Přípravu tohoto drobného pečiva zahajte den předem, jelikož těsto potřebuje odležet. Další den pak už jde příprava i pečení hladce.
Sýrové kousky k vínu
Ingredience
150 g změklého másla
100 g nastrouhaného sýra (chedar, gouda, případně eidam)
50 g nastrouhaného parmazánu
210 g polohrubé mouky
vajíčko
hrubou mořskou sůl, kmín nebo jakékoli libovolné sypání dle chuti
Postup
1 Změklé máslo, najemno nastrouhané sýry a mouku smíchejte v míse a vypracujte v hladké těsto, zabalte do sáčku a uložte do lednice. Nechejte přes noc odpočinout.
2 Druhý den předehřejte troubu na 190 stupňů. Těsto vytáhněte z lednice a nechejte malinko povolit.
3 V misce rozšlehejte vejce s lžičkou vody nebo mléka a špetkou soli (tímto budete pečivo před pečením potírat).
4 Na pomoučněném vále pak vyválejte z těsta placku silnou asi 0,5 cm, celou ji potřete vyšlehaným vajíčkem a posypejte libovolným sypáním (kmínem, mákem apod) nebo hrubou solí. Vykrajujte libovolné tvary (hvězdičky, kolečka apod). Vykrojené tvary pak opatrně vyjměte z podložky a přesuňte na plech vyložený pečicím papírem.
5 Pečte přibližně 10 minut, podle typu trouby, dokud pečivo nezačne růžovět. Po upečení nechejte vychladnout na mřížce.
Pokud máte v lednici kostku tvarohu, můžete zkusit také tyto velice jednoduché tyčinky. Těsto je jednoduché, perfektně se s ním pracuje, pěkně lístkuje (a na rozdíl od kupovaného listového těsta neobsahuje palmový olej). Lze použít naslano ( v tom případě těsto osolíte) i nasladko.
Slané tvarohové tyčinky
Ingredience
250 g tvarohu
250 g másla (změklého)
250 g hladké mouky
kmín, mák, sůl
1 vejce na potření
Postup
1 Všechny suroviny zpracujte v míse v hladké těsto.
2 Na pomoučněné pracovní desce rozválejte na přibližně 3 mm tlustou placku, kterou pak nakrájejte na tyčinky.
3 Tyčinky rozložte na plech vystlaný pečicím papírem, potřete rozšlehaným vajíčkem, posypejte solí a kmínem.
4 Troubu rozehřejte na 190–200 stupňů a pečte do zlatohněda.
Zdroje: kicthenaid.cz, názor autora
Sledujte nás na sociálních sítích: