Prostreno.cz

Silvestrovské pochoutky k vínu i šampaňskému

Když se řekne silvestrovský přípitek, jistě vám okamžitě vyvstane na mysli šampaňské. Ať už během večera každý popíjíme cokoli, o půlnoci se všichni sejdeme u jednotného drinku, kterým je vychlazené perlivé šampaňské ve vysokých skleničkách. Naše tipy na silvestrovské pochoutky jsou tedy inspirovány tímto nápojem, aby se k němu chuťově hodily, stejně tak jako k bílému vínu, kterého se během silvestrovské noci vypije asi nejvíce.

Přípravu tohoto drobného pečiva zahajte den předem, jelikož těsto potřebuje odležet. Další den pak už jde příprava i pečení hladce.

Sýrové kousky k vínu

Ingredience

150 g změklého másla

100 g nastrouhaného sýra (chedar, gouda, případně eidam)

50 g nastrouhaného parmazánu

210 g polohrubé mouky

vajíčko

hrubou mořskou sůl, kmín nebo jakékoli libovolné sypání dle chuti

Postup

1 Změklé máslo, najemno nastrouhané sýry a mouku smíchejte v míse a vypracujte v hladké těsto, zabalte do sáčku a uložte do lednice. Nechejte přes noc odpočinout.

2 Druhý den předehřejte troubu na 190 stupňů. Těsto vytáhněte z lednice a nechejte malinko povolit.

3 V misce rozšlehejte vejce s lžičkou vody nebo mléka a špetkou soli (tímto budete pečivo před pečením potírat).

4 Na pomoučněném vále pak vyválejte z těsta placku silnou asi 0,5 cm, celou ji potřete vyšlehaným vajíčkem a posypejte libovolným sypáním (kmínem, mákem apod) nebo hrubou solí. Vykrajujte libovolné tvary (hvězdičky, kolečka apod). Vykrojené tvary pak opatrně vyjměte z podložky a přesuňte na plech vyložený pečicím papírem.

5 Pečte přibližně 10 minut, podle typu trouby, dokud pečivo nezačne růžovět. Po upečení nechejte vychladnout na mřížce.

 

Pokud máte v lednici kostku tvarohu, můžete zkusit také tyto velice jednoduché tyčinky. Těsto je jednoduché, perfektně se s ním pracuje, pěkně lístkuje (a na rozdíl od kupovaného listového těsta neobsahuje palmový olej). Lze použít naslano ( v tom případě těsto osolíte) i nasladko.

Slané tvarohové tyčinky

Ingredience

250 g tvarohu

250 g másla (změklého)

250 g hladké mouky

kmín, mák, sůl

1 vejce na potření

Postup

1 Všechny suroviny zpracujte v míse v hladké těsto.

2 Na pomoučněné pracovní desce rozválejte na přibližně 3 mm tlustou placku, kterou pak nakrájejte na tyčinky.

3 Tyčinky rozložte na plech vystlaný pečicím papírem, potřete rozšlehaným vajíčkem, posypejte solí a kmínem.

4 Troubu rozehřejte na 190–⁠200 stupňů a pečte do zlatohněda.

Zdroje: kicthenaid.cz, názor autora





Celkem 2 komentářů

Avatar
Avatar Ja
28.12.2021
Ok

Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba