Rádi byste po Novém roce odlehčili svůj jídelníček a zařadili více zeleniny, ale nevíte jak na to?
Pokud je to váš případ, rádi se s vámi podělíme o dva jednoduché recepty pro přípravu chutné zeleninové večeře, se kterými sklidíte úspěch.
Co budete potřebovat
Zapékací mísu s víkem v dostatečné velikosti (podle počtu strávníků)
Směs různých druhů zeleniny (například různě kombinované mražené směsi)
Oblíbenou směs koření
Zelenina, jak je známo, bývá obvykle poněkud mdlé chuti, což je příčinou toho, proč většině lidem příliš nechutná. Pokud ji tedy opravdu dobře ochutíte (například grilovacím kořením, či kořením na gyros), přimějete k jídlu i ty zarputilejší členy rodiny.
Teď už k samotným receptům...
Zapečená zelenina s balkánským sýrem a vejcem
Suroviny na 2 porce
750 g mražené zeleninové směsi (s obsahem brokolice, cukety, mrkve apod)
150 g balkánského sýra
2 vejce
Hrst slunečnicových semínek
Zelené pesto s bazalkou
Oblíbené koření či bylinky
Postup
1 Zeleninu nasypejte do mísy, přidejte rozdrobený balkánský sýr, vejce, semínka a 2 lžíce pesta a dobře promíchejte. Ochuťte dle potřeby bylinkami či grilovacím kořením.
2 Zapékací mísu vymažte máslem ghí a do takto připravené mísy rovnoměrně rozprostřete zeleninovou směs.
3 Zakryjte víkem a pečte v troubě vyhřáté na 200 stupňů asi 30 minut, poté sejměte víko a nechejte ještě cca 20 minut péct, dokud zelenina nezezlátne a nebude dostatečně propečená.
4 Podávejte s kouskem rozpečené bagetky. Pro zvýraznění chuti, posypejte trochou chilli.
Zapečená zelenina se slaninou a sýrem
Suroviny
4 menší brambory
dvě bílé papriky
6–8 žampionů
1 cibule
2 stroužky česneku
100 g libové slaniny
sůl, pepř, drcený kmín
bylinky podle chuti
4 lžíce smetany
50 g strouhaného parmezánu
1 Na pánvi orestujte nakrájenou slaninu s cibulkou a nasekaným česnekem.
2 Do zapékací mísy vložte na malé kousky nakrájenou zeleninu (brambory, papriku, žampiony), osolte, přidejte koření a bylinky dle chuti (například bazalku, rozmarýn, tymián, majoránku) a nakonec i smaženou cibulku se slaninou.
3 Zlehka promíchejte. Malinko podlijte vodou, přidejte smetanu a nastrouhaný parmezán.
4 Zapékací mísu zakryjte víkem a vložte do trouby vyhřáté na 200 stupňů. Pečte 30 minut, pak teplotu trouby snižte na 180 °C, sejměte víko pečte ještě 10–20 minut, aby povrch hezky zezlátl.
5 Podle potřeby těsně před upečením ještě zlehka posypejte parmazánem, aby se vytvořila sýrová kůrka.
Podávejte jako samostatný pokrm.
Zdroje: názor autora, healtlihne.com
Sledujte nás na sociálních sítích: