Nákyp je nejlepší jídlo, pokud přijdou nečekaní hosté. Nepředstavujte si beztvarý nákyp ze školní jídelny, většinou ve sladkém provedení. Ty následující připravíte snadno a jsou vynikající jak s masem, vegetariánské nebo dokonce veganské.
Při slově „nákyp“ se možná mnohým z vás vybaví školní léta a jako reflex se začne lehce zvedat žaludek. Ano, nákypy ze školních jídelen z dob minulých si pamatujeme všichni – a proto je na čase vylepšit nákypům reputaci. Tenhle pokrm je totiž neuvěřitelně snadný, rychlý a dá se připravit v mnoha variacích. Navíc, pokud přijdou nečekaní hosté, vždycky doma najdete něco, z čeho ho připravíte.
Nákyp s mletým masem
Ingredience
1 květák
2 lžíce oleje
500 g mletého masa
Sůl
1 cibule
1 plechovka rajčat
150 ml zeleninového vývaru
Pepř
1 lžička oregana
2 mrkve
1 vejce
Čerstvá bazalka
50 g strouhaného parmazánu
Postup
1 Troubu si předehřejte na 180 stupňů. Květák nakrájejte na kousky a dejte na plech s pečicím papírem. Pečte asi 30 minut, dokud nezměkne.
2 V pánvi zahřejte olej a osmahněte mleté maso, osolte. Cibuli nakrájejte najemno, dejte na pánev k mletému masu a krátce osmahněte, přidejte rajčata a vývar, osolte a opepřete, vmíchejte oregano. Přiveďte k varu a vařte asi 10 minut na střední teplotu.
3 Mezitím si očistěte mrkev, podélně rozkrojte a nakrájejte na proužky, přidejte do masa a vařte 5 minut. Vyjměte květák z trouby a nechte vychladnout. Potom ho smíchejte s vejci, bazalkou a polovinou parmazánu a rozmixujte, jemně osolte a opepřete.
4 Troubu zvyšte na 200 stupňů. Směs mletého masa vložte do pečící formy, zakryjte květákovým pyré a posypte zbývajícím parmazánem. Pečte asi 20 minut, dokud sýr lehce nezhnědne.
Orientální nákyp z bulguru
Ingredience
1 dýně Hokkaido
1 červená paprika
1 cibule
1 stroužek česneku
50 g loupaných mandlí
3 lžíce olivového oleje
1 lžička koření Raz el Hanout
2 lžičky pasty Harissa
Sůl, pepř
200 g bulguru
150 g krémové fety
Postup
Nakrájejte dýni, papriku, cibuli a česnek. Mandle opražte bez tuku na pánvi, vyjměte a dejte na stranu. Do zapékací mísy dejte olej a opečte v něm dýni a papriku. Přidejte cibuli a česnek a asi 3 minuty poduste. Vmíchejte koření a zalijte 450 ml vody, osolte a opepřete. Přidejte bulgur (musí být celý ponořený ve vodě) a při teplotě 200 stupňů přikryté duste asi 20 minut. Nakonec posypte rozdrobenou fetou a 2–3 minuty grilujte. Nahoře ozdobte praženými mandlemi.
Zdroj: essen und trinken
Sledujte nás na sociálních sítích: