Kdo by je nemiloval? S drobenkou, pudinkem, jablky zdobené, nebo plněné… Už se vám sbíhají sliny? Tak vyzkoušejte například náš tvarohový koláč s jablky.
Ačkoli možná máte jablečné koláče spojené s podzimem, hodí se vlastně celoročně. A přitom nemusíte dělat jenom klasické jablečné koláče. Vyzkoušejte i další varianty – třeba tenhle tvarohový koláč s jablky!
Tvarohový dort s jablky
Ingredience
500 ml mléka
225 g cukru
2 balíčky vanilkového pudinku
75 g másla, sůl
1 vejce
200 g mouky
½ lžičky prášku do pečiva
600 g jablek
2 lžíce citronové šťávy
250 g tvarohu
400 g zakysané smetany
70 g meruňkového džemu
Postup
1 Přiveďte k varu 400 ml mléka a zbývající mléko smíchejte se 100 g cukru a pudinku. Přidejte do vroucího mléka a za stálého míchání uvařte hustý pudink. Nalijte do misky a nechte vychladnout. Několikrát promíchejte.
2 Ušlehejte měkké máslo se 75 g cukru a špetkou soli, potom přimíchejte vejce. Přidejte mouku a prášek do pečiva a umíchejte do hladkého těsta. Pomoučenýma rukama těsto vytvarujte do vymazané koláčové formy, nechte asi 2 cm okraje. Těsto vyhlaďte a dno několikrát propíchněte vidličkou. Potom dejte asi na 20 minut vychladit.
3 Jablka oloupejte a rozkrojte na čtvrtky, na širší nožem několikrát nakrojte a okamžitě promíchejte v misce s citronovou šťávou.
4 Troubu předehřejte na 190 stupňů. Smíchejte tvaroh, smetanu a 50 g cukru. Po lžících vmíchejte pudink a promíchejte do hladkého krému. Ten nalijte do formy na vychladlé těsto, ozdobte jablky a pečte asi 70–75 minut. Aby jablka příliš neztmavla, přikryjte po 50 minutách pečicím papírem.
5 Džem zahřejte a ještě horký dort jím pomažte.
Zdroj: essen und trinken
Sledujte nás na sociálních sítích: