V minulosti se kakao považovalo za dar od bohů – a i dnes nás dokáže svou plnou chutí okouzlit. Zjistěte, proč je kakao tak jedinečné.
Kakaovník má svůj původ v Jižní Americe. Aztékové ho považovali za posvátné – kakao se považovalo za potravu bohů, a dokonce se používalo jako platební prostředek. Španělé přinesli objev svých křížových výprav s sebou do Evropy a vydláždili cestu pro svůj triumfální pochod.
Kakaovníkům se nejlépe daří v tropickém podnebí. Poskytují lahodné kakaové boby, které jsou uvnitř ovoce po celý rok. Ty se rozpouštějí, fermentují pět až šest dnů a poté suší. Tady získávají zpočátku bezbarvé fazole svou typickou hnědou barvu – vyvolanou kontaktem s kyslíkem. Později, většinou ve spotřebitelských zemích, se fazole praží, což jim umožňuje plně rozvinout své kakaové aroma, díky kterému jsou tak populární.
Kakao lze rozdělit do čtyř odrůd: Robustní a vysoce výnosná odrůda Forastero dnes představuje lví podíl, konkrétně kolem 80 procent celosvětového pěstování kakaa. Criollo, Trinitario a Nacional jsou považovány za jemné kakao, které je mnohem vzácnější a dražší. Ale většinou se kakao neodkazuje na odrůdu, ale na její původ. Kakao dnes často pochází z Afriky, Indonésie nebo Brazílie.
Blahodárné účinky kakaa
Konzumace kakaa vyvolává u většiny lidí pocit uspokojení – zejména pokud si lahodný nápoj vychutnáte ještě teplý. Důvodem je obsažená látka tryptofan, která se v mozku přeměňuje na serotonin – hormon štěstí. Ale přispívá k tomu samozřejmě i jeho příjemná čokoládová chuť a krémová konzistence. Kromě toho se říká, že čokoláda má antihypertenzní a srdce posilující účinek.
Kakao se také přidává do čokolády nebo se používá v dezertech a koláčích. Kromě toho dodává pokrmům zvláštní chuťový vrchol. Kakao se dá koupit obvykle jako prášek: jako směs s cukrem nebo jinými přísadami, zejména pro pečení – nebo čisté, například v bio obchodech. To má také nejlepší a nejoriginálnější chuť kakaa.
Nejrychlejší čokoládový dort na světě
Ingredience
250 g másla (měkké)
250 g moučkového cukru
3 vejce
150 g mletých mandlí
50 g hladké mouky
80 g kakaa +10 g na posypání
Postup
1 Máslo s cukrem šlehejte v kuchyňském robotu 15 minut do krémové konzistence.
2 Postupně přidejte vejce. Smíchejte mandle, mouku a kakao.
3 Opatrně přimíchejte do krémového těsta. Směs rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem (20 × 28 cm) o tloušťce asi 2 cm a vyhlaďte ji.
4 Pečte v předehřáté troubě při 175 stupních 30–35 minut. Vyjměte z trouby a nechte vychladnout. Nakrájejte, poprašte kakaem a podávejte se šlehačkou.
Zdroj: life line
Sledujte nás na sociálních sítích: