Léto už konečně přichází, a s ním i sezona meruněk, která je sice krátká (jen pár týdnů), ale o to více si ji můžete vychutnat.
Kromě úžasných meruňkových džemů, které miluje snad úplně každý, je nejlepší způsob využití meruněk právě při pečení koláče…a k tomuto nebudete potřebovat nic speciálního. S využitím jednoduchých surovin připravíte lahodný bezlepkový koláč díky božskému spojení meruněk a rumu.
Co budete potřebovat:
Meruňky: použijte velké pouze mírně zralé ovoce (ne přezrálé), aby udržely tvar a nevznikla vám při pečení meruňková kaše
Vanilkový cukr: vyrobte si jej sami přidáním vanilkového lusku do sklenice s cukrem, anebo použijte vanilkový cukr z obchodu.
Olivový olej: dodává koláči vláčnost. Pokud se použití olivového oleje přece jen bojíte (kvůli specifické chuti), nahraďte jej rýžovým olejem nebo olejem z hroznových jader bez příchutě.
Máslo: použijte změklé nesolené máslo. Nechte jej povolit při pokojové teplotě hodinku předem. V žádném případě nepoužívejte margarín.
Mandlová mouka: použijte jakoukoli mandlovou mouku (jemnější i hrubší), ve výsledku není až takový rozdíl, případně můžete nahradit i domácími mletými mandlemi.
Rum: využijte tmavý rum (případně jiný karibský rum)
Bezlepkový meruňkový koláč
Ingredience
Na pečené meruňky:
4 velké meruňky
1 polévková lžíce vanilkového cukru
5 lžiček olivového oleje
Na dortové těsto
75 g másla
145 g krystalového cukru
4 vejce
140 g mandlové mouky
2 bílky
1 lžička rumu
1 špetka soli
50 g pražených mandlových lupínků
Postup
1 Nejdříve upečte meruňky. Troubu předehřejte na 250 stupňů C. Každou meruňku rozkrojte na polovinu a odstraňte pecku. Připravte si plech vyložený pečicím papírem.
2 Meruňky rozložte na pečicí papír, vypouklou stranou dolů. Posypejte vanilkovým cukrem a zlehka pokapejte olivovým olejem. Meruňky vložte až tehdy, kdy je trouba opravdu vyhřátá, aby vám povrch hezky zkaramelizoval.
3 Pečte 2 až 3 minuty, podle zralosti meruněk. Poté vyjměte a nechte vychladnout na plechu.
4 Teplotu trouby snižte na 160 stupňů C.
Těsto
1 V míse vyšlehejte změklé máslo se špetkou soli a 120 g krupicového cukru (elektrickým šlehačem nebo s pomocí kuchyňského robotu).
2 Přidejte rum, polovinu vajec rozšlehaných vidličkou a polovinu mandlové mouky, a znovu důkladně promíchejte.
3 Nakonec přidejte zbytek vajec a mandlové mouky a vyšlehejte v hladké těsto.
4 V samostatné míse ušlehejte sníh z bílků a zbytku krupicového cukru. Sníh pak opatrně vmíchejte (pomocí stěrky) k hlavnímu těstu.
5 Polovinu hotového těsta nalijte do máslem vymazané a moukou vysypané menší kulaté dortové formy (nebo obdélníkové formy). Na povrchu naaranžujte opečené meruňky a jednu nebo dvě si nechte bokem (na ozdobu). Poté přelijte zbytkem těsta a posypejte po povrchu mandlovými lupínky.
6 Pečte při teplotě 160 stupňů C po dobu 15 minut, poté snižte teplotu trouby na 145 stupňů C a pečte dalších 45 minut. Po upečení koláč vyjměte z trouby, vyklopte a nechte vychladnout na mřížce.
7 Pro ozdobu můžete koláč potřít meruňkovým džemem po celé vrchní straně a posypat praženými plátky mandlí. Kdo chce koláč ještě vylepšit, může vršek dozdobit šlehačkou a nakrájenými tenkými plátky zbylých pečených meruněk.
Zdroje: www.bakinglikeachef.com/almond-cake-nicolas-bernarde
Sledujte nás na sociálních sítích: