Pokud by léto mělo mít nějakou chuť, pak jistě chutná přesně jako tento dort. Citronové řezy podle Marthy Stewart jsou nádherně krémové, lehce kyselé a ohromně chutné.
Na konferenčním stolku by nikdy nemělo chybět něco sladkého. Zatímco u nás bychom asi nejčastěji podávali klasickou drobivou bábovku nebo jablečný štrůdl, v Americe jsou Lemon Bars, tedy citronové řezy, velmi populární a velmi často servírovaný dezert. Citronové řezy se proslavily celostátně, když se objevily v kuchařce Betty Crocker's Cookbook v roce 1950 – a dodnes se typické americké pečivo těší velké oblibě. Není divu, že současná odbornice na kuchyni Martha Stewart také vytvořila svůj oblíbený recept na řezy, které se obvykle pečou z křehkého těsta nebo sušenek a sladkokyselé citronové smetany.
Citronové řezy podle Marthy Stewart
Ingredience
200 g slaných krekrů (alternativně můžete použít máslové sušenky)
5 lžic másla (plus trochu na mazání formy)
150 g cukru
3 vejce
1 plechovka slazeného zahuštěného mléka
Šťáva z 5 bio citronů
1/2 lžičky soli
Moučkový cukr na posypání
Postup
1 Předehřejte troubu na 180 stupňů. Obdélníkovou formu koláč potřete tence máslem nebo vystříkejte sprejem na pečení.
2 V kuchyňském robotu jemně rozemelte krekry (nebo sušenky) a poté je zpracujte na těsto s máslem a cukrem. Vyložte koláčovou plechovku dnem a těsto pečte 15 až 20 minut do zlatohnědé.
3 Krátce před koncem doby pečení smíchejte v misce žloutky ze dvou vajec, celé vejce, kondenzované mléko, šťávu z pěti citronů a špetku soli.
4 Opatrně vyjměte předpečený základ z trouby a nahoře rozprostřete citronovou náplň. Pečte v troubě dalších 12 až 15 minut.
5 Poté nechte pečivo úplně vychladnout, a nakonec dejte na dobu nejméně tří hodin do chladničky vychladnout (nejlépe přes noc).
6 Při podávání nakrájejte plátky na rovnoměrné čtverce a poprašte moučkovým cukrem.
Zdroj: Sommer-Dessert: Martha Stewarts Lieblingsrezept für Zitronenschnitten | freundin.de
Sledujte nás na sociálních sítích: