Ať už k obědu nebo večeři – tento vydatný zapečený chléb se špenátem a houbami chutná vždy dobře. Pokud nevíte, co dnes k večeři, máme pro vás babiččin recept.
Tímto jednoduchým a dobrým receptem nejen že spotřebujete možné zbytky chleba, ale navíc chutná jako do babičky. Připravíte ho velmi rychle, nepotřebuje žádné luxusní přísady a chutná opravdu výtečně! Nejlepší bude, když ho sami hned vyzkoušíte. Tady je recept, jak na to.
Babiččin zapečený chléb
Ingredience na 2 porce
500 g špenátových listů
1 cibule
2 stroužky česneku
250 gramů starého chleba
200 gramů hub
3 lžíce olivového oleje
400 ml zeleninového vývaru
200 g strouhaného sýra (např. ementál nebo gruyère)
sůl
pepř
Postup
1 Nejdříve si předehřejte troubu na 200 stupňů.
2 Špenátové listy omyjeme, osušíme a nakrájíme na jemné nudličky. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme nadrobno. Houby omyjeme a nakrájíme na tenké plátky. Chleba nakrájejte na kostičky.
3 Ve velké pánvi rozehřejte lžíci olivového oleje a na středním plameni opečte kostky chleba ze všech stran. Dochuťte solí a pepřem. Poté chléb vyndejte z formy a položte na plech vyložený kuchyňským papírem, aby mohl odkapat přebytečný tuk.
4 Do pánve nalijte zbývající olivový olej, přidejte cibuli a česnek a na středním plameni několik minut restujte. Přidejte houby a krátce orestujte. Poté přidejte listy špenátu a restujte asi 2 minuty. Vše dochutíme solí a pepřem. Potom zalijte 50 ml zeleninového vývaru a nechte obsah pánve dusit, dokud se tekutina neodpaří. Poté pánev sundejte ze sporáku.
5 Většinu kostek chleba dejte do zapékací mísy. Nalijte směs listového špenátu a žampionů a navrch rozložte zbylé kostky chleba. Nakonec pokryjeme vrstvou strouhaného sýra.
6 Pečte 15–20 minut, dokud se sýr nerozpustí a nezezlátne. Podávejte teplé.
Tip
Místo listového špenátu můžete použít i mangold. A kdo má rád pokrmy trochu pikantnější, může přidat třeba chilli.
Zdroj: www.freundin.de/kochen-und-diaet-omas-rezept-fuer-herzhaften-brotauflauf
Sledujte nás na sociálních sítích: