One pot pasta – tedy těstovinové pokrmy, ve kterých se všechny suroviny vaří v jednom hrnci, jsou poslední dobou velmi oblíbené. A výhody jsou jasné hned na první pohled – žádné špinavé nádobí a jídlo je na stole docela rychle.
Vařit bleskově rychlé těstovinové pokrmy v jednom hrnci a jen s malou námahou – to zní slibně! Protože pokud bychom si měli vybrat, raději vaříme, než trávíme hodiny mytím nádobí. One pot pasta, ve kterých se všechny ingredience vaří v jednom hrnci současně, pochází z USA od Marthy Stewart, matky všech hospodyněk. Prozradíme vám tři recepty, které byste rozhodně měli vyzkoušet.
One pot pasta primavera
Příprava: 25 minut
Ingredience pro 4 osoby
250 g penne rigate
2 mrkve (nakrájené na tenké plátky)
150 g brokolice
150 g žampionů (podle velikosti na půlky nebo čtvrtky)
250 g zeleného chřestu (cca 2 cm dlouhé kousky)
½ fenyklu (nakrájené na kostičky)
450 ml zeleninového vývaru
100 g hrášku (mraženého)
70 ml smetany
½ nastrouhaného bio citronu
sůl, pepř
1 malá hrst lístků bazalky
Postup
Těstoviny, mrkev, brokolici, žampiony, chřest a fenykl přidejte do zeleninového vývaru a přiveďte za stálého míchání k varu. Poté duste asi 6 minut. Přidejte hrášek a vařte další 4 minuty. Vmíchejte smetanu a citronovou kůru a těstoviny dochuťte solí a pepřem. Ozdobte lístky bazalky.
Těstoviny s arašidy a špenátem
Příprava: 25 minut
Ingredience pro 4 osoby
250 g mafaldine (krátké, široké těstoviny)
150 g baby špenátu
150 g mrkve (nakrájené na kostičky)
150 g červené papriky (nakrájené na kostičky)
1 šalotka (jemně nakrájená)
1 lžíce zelené kari pasty
½ lžičky soli (+ sůl podle chuti)
½ lžičky medu
2 lžíce arašídového másla
150 ml kokosového mléka
350 ml zeleninového vývaru
pepř
4 lžíce arašídů (pražených a osolených)
Postup
Těstoviny, špenát, mrkev, papriku, šalotku, kari pastu, sůl, med, arašídové máslo, kokosové mléko a zeleninový vývar přiveďte k varu a vařte pod pokličkou asi 12 minut. Občas promíchejte. Dochuťte solí a pepřem a podávejte s arašídy.
Těstoviny s kuřecím masem a rukolou
Příprava: 25 minut
Ingredience pro 4 osoby
300 g kuřecího prsního řízku (na jemné nudličky)
2 lžíce řepkového oleje
sůl
pepř
250 g fussili (spirálové nudle)
300 g cukety (na malé kostičky)
1 šalotka (jemně nakrájená)
2 hřebíčky česnek (jemně nakrájený)
40 g sušených rajčat (jemně nakrájených)
5 lžic bazalkového pesta (hotový výrobek)
1 špetka cukru
450 ml zeleninového vývaru
75 g rukoly
Postup
Maso osmažte na oleji cca 4 minuty. Vyndejte maso z hrnce. Nalijte zeleninový vývar a přiveďte k varu nudle, cukety, šalotku, česnek, sušená rajčata, 2 lžíce pesta, 1 lžičku soli a cukru a přiklopené pokličkou vařte asi 10 minut. Občas promíchejte. Přidejte maso a zbytek pesta a za stálého míchání restujte další 2 minuty. Nudle osolíme, opepříme a podáváme s rukolou.
Zdroj: www.freundin.de/kochen-rezepte-fuer-one-pot-pasta
Sledujte nás na sociálních sítích: