Jak jste si užili letošní cuketovou sezonu? Jste rádi, že končí, anebo naopak stále nemáte dost?
Pokud patříte k milovníkům cukety a cuketových receptů, máme pro vás tip na lehce netradiční využití v kuchyni: lahodné a pikantní cuketové kari, které vás povzbudí a zahřeje. Ideální pro zpestření hlavního jídla jako příloha: Hodí se k jehněčímu masu nebo k pečenému kuřeti.
Cuketové kari
Ingredience
1 cuketa (oloupaná a nakrájená na velké kousky)
2 lžíce slunečnicového oleje
2 lžičky černého hořčičného semínka
1 lžička římského kmínu
1 velká cibule, nakrájená nadrobno
2 stroužky česneku
½ lžičky kurkumy
½ lžičky chilli
1 lžička mletého koriandru
šťáva z ½ citronu
snítka čerstvého koriandru
Postup
1 Cuketu povařte ve vroucí osolené vodě cca 5–7 minut, dokud nezměkne, poté dobře sceďte.
2 Ve velké pánvi rozehřejte olej a zlehka orestujte hořčičná semínka a kmín, dokud nezačnou praskat.
3 Přidejte cibuli, česnek a zbývající koření a smažte na mírném plameni asi 8–10 minut, dokud cibulka nezměkne a nezačne hnědnout.
4 Přidejte cuketu a společně povařte pod poklicí dalších 5–10 minut, dokud se veškerá přebytečná tekutina neodpaří a cuketa zcela nezměkne.
5 Po uvaření rozdrťte kousky cukety vařečkou nebo vidličkou, aby vám vzniklo jakési hrubší pyré s kousky cukety.
6 Podávejte ochucené citronovou šťávou ozdobené nasekaným koriandrem.
Tip
Pokud nemáte k dispozici cuketu, a přesto byste recept rádi vyzkoušeli, nevadí. Použijte místo cukety dýni hokkaido nebo máslovou dýni. Výsledek bude stejně tak chutný, a navíc získáte sytější pokrm. Nezapomeňte, že dýni hokkaido není třeba loupat. Naopak: Slupka obsahuje nejvíce prospěšných látek, vitaminů a minerálů. Pro ozvláštnění receptu můžete opražit hrst slunečnicových a dýňových semínek na pánvi, a na závěr jimi cuketové kari posypat.
Zdroje: názor autora
Sledujte nás na sociálních sítích: