Tento mandlový koláč uděláte bez mouky a cukru – a přitom chutná báječně jako dovolená na Mallorce!
Málokterému výživovému trendu se v posledních letech dostalo takové pozornosti jako nízkosacharidové výživě. Výhody jsou hubnutí bez hladovění, zlepšení kondice a zdravotní přínosy pouhým omezením příjmu sacharidů.
Co znamená low carb?
Výraz „low carb“ pochází z angličtiny a znamená „málo sacharidů“. Principem diety je tedy udělat jídelníček z co nejméně sacharidů a místo toho zvýšit příjem bílkovin a tuků, dalších dvou hlavních složek naší potravy. Přísně vzato je rozšířený termín nízkosacharidová dieta zavádějící, protože se spíše jedná o dlouhodobou změnu stravovacích návyků s tím výsledkem, že výrazné účinky lze pozorovat až po delší době. Dieta na bázi tuku a bílkovin je proto vhodná nejen pro šetrné hubnutí, ale také pro dlouhodobé udržení požadované hmotnosti.
Omezit příjem sacharidů ale nemusí znamenat, že se musíte vzdát chutného jídla. Tento mallorský mandlový dort se skořicí a nádechem citronu chutná tak úžasně, že se budete cítit jako na dovolené u moře. A s naším receptem se dá vyrobit i bez mouky a cukru – takže je ideální pro zdravou nízkosacharidovou stravu.
Nízkosacharidový mandlový dort v mallorském stylu
Ingredience
150 g mletých mandlí
6 vajec
1 pomeranč
1 citron
1 špetka mořské soli
1 špetka bourbonské vanilky, mletá
½ lžičky skořice
120 g stolního sladidla
40 g moučkového cukru
3 gramy másla
Příprava
1 Troubu předehřejte na 175 °C.
2 Pomeranč a citron opláchněte pod teplou vodou, osušte a kůru nastrouhejte najemno.
3 Vymačkejte pomeranč.
4 Vejce oddělte a z bílků se špetkou mořské soli ušlehejte tuhý sníh.
5 Ušlehejte žloutek s bourbon vanilkou a sladidlem.
6 Vmíchejte mleté mandle, kůru, skořici a pomerančovou šťávu.
7 Do mandlové směsi vmíchejte bílky.
8 Mandlovou směs nalijte do dortové formy a pečte v předehřáté troubě asi 50–60 minut.
Tip: 5–10 minut před koncem pečení zakryjte dort alobalem, aby příliš neztmavl.
8 Vyndejte koláč z trouby a formy a nechte vychladnout.
9 Mandlový koláč posypejte moučkovým cukrem a podávejte.
Zdroj: www.elle.de/lifestyle-essen-trinken-low-carb-mandelkuchen
Sledujte nás na sociálních sítích: