V Koreji je fermentovaná zelenina jednou z potravin, které se jedí k snídani, obědu i večeři a jsou považovány za zvláště zdravé. Vyrobit si vlastní kimčchi vyžaduje trochu úsilí, ale stojí to za to.
Kimčchi je jednou z nejzdravějších potravin a má svůj původ v korejské kuchyni. Tradičně se vyrábí z čínského zelí a my pro vás máme návod, jak si ho vyrobit sami doma.
Co je kimčchi
Korejský pokrm je způsob přípravy zeleniny. Čínské zelí nebo korejská ředkev se tradičně fermentují, takže jsou díky mléčnému kvašení déle trvanlivé. K přípravě kimčchi se hodí i jiné druhy zeleniny. V létě můžete použít například čerstvé okurky a jarní cibulku. Kimčchi má mnoho příznivých účinků pro tělo, protože je probiotické, bez lepku a má nízký obsah kalorií.
Účinky kimčchi na zdraví
Kimčchi je od roku 2013 nehmotným dědictvím UNESCO a je známé a oblíbené pro své zdravotní účinky. Je nabité vitaminem A, vitaminem C, železem a bílkovinami. Kvašením zelí vznikají v zelenině kyseliny mléčné a octové, které na organismus působí germicidně a antibakteriálně.
Dobré na trávení
Konzumace kimčchi stimuluje trávení, protože bakterie mléčného kvašení v kvašeném zelí mají pozitivní vliv na střevní flóru. Kimčchi tak může zlepšit nebo zabránit zácpě, průjmu a plynatosti. Zánětům ve střevech se lze vyhnout i pravidelnou konzumací kimčchi.
Dobré pro pokožku
Kimčchi také posiluje imunitní systém, díky čemuž je vaše pokožka méně náchylná k zánětům, které se mohou objevit i v podobě pupínků a akné. Vysoký obsah vitaminu C a beta-karotenu v kvašeném čínském zelí prý také ovlivňuje elasticitu pokožky. Kimčchi má údajně omlazující účinek na vzhled.
Dobré na hubnutí
Ve skutečnosti může kimčchi pomoci i při hubnutí. V důsledku mléčného kvašení vznikají v kvašené zelenině i probiotika, která v kombinaci s cvičením vykouzlí ploché břicho. Kimchi je navíc obzvlášť nízkokalorické, a proto je ideální jako zdravá příloha nebo i jako malá svačina, když na něj dostanete chuť.
Recept na veganské kimčchi
Ingredience
750 g čínského zelí
50 gramů ředkvičky
50 gramů jarní cibulky
20 gramů zázvoru
Chilli vločky
100 ml zeleninového vývaru
2 stroužky česneku
2 lžíce sójové omáčky
2 lžíce rýžové mouky
Sůl
Příprava
1 Nejprve nakrájejte čínské zelí na kousky o velikosti sousta a opláchněte je pod tekoucí vodou. Poté zelí promíchejte s vydatným množstvím soli a nechte 30 minut odležet. Zelí ztratí vodu a změkne.
2 Dalším krokem je smíchání rýžové pasty. Uvařte mouku s vodou nebo zeleninovým vývarem, dokud směs mírně nezhoustne. Poté nechte vychladnout.
3 Mezitím si nadrobno nakrájejte jarní cibulku a zbylou zeleninu. Nejlepší jsou tenké plátky velikosti sousta. Poté zelí osolte.
4 V mixéru nasekejte zázvor a česnek a smíchejte se sójovou omáčkou a chilli vločkami. Tuto tekutinu vmíchejte do rýžové pasty.
5 Zeleninu vložte do uzavíratelné nádoby a naplňte ji tekutinou, dokud nebude zcela zakrytá. V případě potřeby doplňte slanou vodou.
6 Kimčchi nechte 2 týdny fermentovat v uzavřené sklenici při pokojové teplotě a poté uložte do lednice. Takto ho můžete skladovat až 3 měsíce.
Tipy na přípravu
Kimčchi je také chutné, když ho necháte pár dní odležet. Čínské zelí však ještě neprošlo všemi fázemi kvašení ve skle. Pokud si chcete naplno užít zdraví prospěšné účinky bakterií mléčného kvašení, měli byste ještě chvíli počkat.
Tradičně se kimčchi vyrábí ve fermentační nádobě. Tu můžete použít i na výrobu kysaného zelí. Pokud fermentační hrnec nemáte nebo si ho nechcete kupovat, můžete použít uzavíratelné sklenice. Ať už zavařovací sklenice nebo sklenice se šroubovacím uzávěrem, hlavní je, že je lze vzduchotěsně uzavřít.
Zdroj: www.fuersie.de/kochen-backen/kimchi-selber-machen-rezept-fuer-fermentiertes-gemuese-9836.html
Sledujte nás na sociálních sítích: