Tento pamlsek se skvěle hodí jako malý dárek nebo jednoduše jako sladkost pro vás. Jeho výroba je zábavná a velmi snadná.
Vypadá krásně, chutná skvěle a je to skvělý dárek: domácí turecký med!
Turecký med má dlouhou historii. Od pradávna byl oblíbenou pochoutkou a tato sladkost je velmi oblíbená dodnes. Turecký med se vyrábí z cukrového sirupu nebo medu v kombinaci s rozšlehanými bílky. Mnozí ho znají také pod pojmem bílý nugát. Vyrobit si ho doma je navíc velmi snadné. V našem receptu vám vysvětlíme, jak na to.
Domácí turecký med
Ingredience
na 8 porcí
350 g loupaných mandlí
225 gramů cukru
1 balíček vanilkového cukru
140 gramů medu
125 ml vody
2 bílky
150 gramů sušeného ovoce
8 pečicích oplatek
Příprava
1 Mandle pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 10 minut. Po pěti minutách pečení mandle otočte a pečte na druhé straně.
2 Mezitím si do hrnce dejte cukr, vanilkový cukr, med a vodu a za stálého míchání zahřívejte, dokud se cukr úplně nerozpustí. Přiveďte směs k varu a vařte po dobu čtyř minut.
3 Pomocí tyčového mixéru ušlehejte z bílků tuhý sníh a pomalu do něj vmíchejte směs cukru a medu. Šlehejte, dokud nevznikne krémová hmota.
4 Potom přidejte mandle, které si můžete předem nasekat, pokud chcete. Vmíchejte sušené ovoce, jako jsou brusinky nebo meruňky.
5 Pečícími oplatkami vyložte rovnou formu a potřete je krémem, na který zase navrstvíte oplatky. Turecký med zatěžkejte vhodnou dřevěnou deskou a nechte schnout alespoň 15 hodin.
6 Potom můžete talíř s cukrem a medem vyklopit na dřevěné prkénko a nakrájet na kousky o velikosti sousta. Drobné kousky nechte chvíli zaschnout. Hotový turecký med skladujte v suchu, aby nezměkly.
Tipy na recept na turecký med
Vychutnejte si čistý turecký med s kávou nebo čajem. Chtěli byste dát svému tureckému medu zvláštní nádech? Poté do krému přidejte špetku růžové vody! Pomocí kapky gelové potravinářské barvy můžete med i lehce přibarvit.
Zdroj: www.fuersie.de/kochen/rezeptideen/artikel/rezeptidee-tuerkischer-honig
Sledujte nás na sociálních sítích: