Hutný a sytý chléb, který ve vás nezanechá žádný pocit viny? Vyzkoušejte semínkový chléb s podmáslím!
V životě vám jen málo věcí udělá takovou radost jako domácí čerstvě upečený chléb. Vlastně už samotný proces přípravy je terapeutický a konečný výsledek to ještě umocní.
Semínkový chléb se přípravou trochu liší od klasického kváskového chleba, a to především použitím prášku do pečiva místo kvásku. Výsledek vás však překvapí svou nadýchanou a jemnou strukturou.
Mouku použijte dle libosti (špaldovou, semolinovou, chlebovou žitnou apod.), případně zkuste experimentovat s bezlepkovou moukou. Nejlepších výsledků dosáhnete smícháním více druhů bezlepkové mouky (např. rýžová + jáhlová + pohanková apod.)
Měření ingrediencí pomocí „hrnečkové metody“ vám celý proces ještě více ulehčí…
Semínkový chléb
Ingredience
5 hrnků celozrnné mouky
1 lžička soli
1 hrnek ovesných vloček
1 hrnek slunečnicových semínek
1 hrnek lněných semínek
1/2 hrnku dýňových semínek
1/2 hrnku sezamových semínek
Lžička prášku do pečiva
2 lžíce hnědého cukru
2 polévkové lžíce medu
4 hrnky podmáslí
Postup
1 V míse smíchejte nejprve všechny suché ingredience. Semínka přidávejte od nejmenších po ty největší, aby se vše důkladně a rovnoměrně promíchalo. Mouku tedy nasypejte do mísy, přidejte sezamová semínka a promíchejte. Přidejte lněná semínka a opět promíchejte. Pokračujte se slunečnicovými semínky a ovesnými vločkami a jako poslední přidejte dýňová semínka. Nezapomeňte vmíchat cukr, sůl a kypřící prášek.
2 Nakonec vlijte podmáslí a med a důkladně promíchejte. Pokud používáte kuchyňský robot, celý proces přidávání ingrediencí bude jednodušší a rychlejší. Stačí přisypávat za konstantního míchání balónovou metlou na nejnižší stupeň rychlosti. Podmáslí přilívejte postupně, aby vám nevznikaly hrudky.
3 Připravte si formu na pečení chleba, zlehka vysypanou moukou. Pomalu vlijte připravenou směs do výšky cca 5 cm pod okraj formy. Vrch chlebíku posypejte semínky, aby hezky vypadal, případně hrubozrnnou solí.
4 Pečte při 180 °C cca 1,5 hodiny.
5 Pozor! Před krájením nechejte na mřížce vychladnout! Za tepla se bude chléb drolit a lepit na nůž, jelikož se nejedná o klasické pečivo připravené pouze z mouky.
Zdroje: názor autora
Sledujte nás na sociálních sítích: