K adventu jednoznačně patří tradice vánočních trhů, během jejichž návštěvy si můžete pochutnat na specialitách spojených s tímto krásným obdobím. Ve vzduchu cítíte vůni nádherně voňavých perníčků, trdelníků, cukrové vaty, svařáku, punče, pražených mandlí či pečených kaštanů.
Vánoční trhy vznikly již v období pozdního středověku, v německy mluvících zemích. Jejich cílem bylo, aby se lidé zásobili potravinami, oblečením a dalšími potřebami před zimním obdobím. Ve 14. století se sortiment postupně rozšiřoval i o ručně vyráběné hračky, pletené koše, sladkosti, pečené kaštany, ořechy a mandle. Od první poloviny 20. století se tradice vánočních trhů postupně rozšířila do celé Evropy, a dá se říci, že si s dnešní rozmanitostí sortimentu přijde na své úplně každý.
My se teď však společně podíváme na jednu z nejpopulárnějších položek na adventních trzích, a to na oříšky v čokoládě obalené ve skořici. Kdo by je nemiloval!
Ovšem již malý kornoutek oříšků v čokoládě může stát pořádný majlant, obzvláště, pokud je chcete dopřát celé rodině. Pokud tedy patříte k velkým mlsounům a chcete si dopřát extra porci vánočních oříšků, zkuste si je připravit doma.
Celý proces je totiž mnohem jednodušší, než se na první pohled zdá! A navíc jimi můžete obdarovat své blízké (jedlé dárky má každý rád!)
Adventní oříšky ve skořici
Ingredience
200 g mandlí (případně lískových nebo vlašských ořechů)
1 tabulka 85% hořké čokolády
2 lžičky mleté skořice
2 lžičky kakaového prášku
Postup
1 Troubu si předehřejte na 150 °C.
2 Ořechy rozložte v jedné vrstvě na plech vystlaný pečicím papírem a opékejte (ve vyhřáté!) troubě 15–20 minut (nebo dokud slupka nepopraská). Vyjměte z trouby a nechte zcela vychladnout. Slupku odstraňte třením ořechů v hadříku s hrubším povrchem. Ačkoli se na první pohled zdá, že je to zbytečný krok (přece si rovnou koupíte blanšírované mandle a lískové ořechy), nenechte se zmýlit. Na chuti je to velmi znát! Pokud již přece jen máte doma blanšírované ořechy a chcete si je připravit podle receptu, opečte je (v předehřáté!) troubě cca 5–10 minut.
Oříšky mají po mírném upražení zcela odlišnou chuť! Proto vám ty z trhů chutnají o tolik víc! A opražené ve slupce mají ještě výraznější aroma, tudíž je jejich chuť o to intenzivnější!
3 Udělejte si vodní lázeň tak, že naplníte velkou pánev nebo hrnec vodou a zahřejete těsně pod bod varu. Čokoládu (nalámanou na menší kousky) vložte do žáruvzdorné misky (například z nerezové oceli), a misku vložte do vodní lázně. Jemně a nepřetržitě čokoládu promíchávejte. Jakmile je všechna čokoláda rozpuštěná, vyjměte ji z vodní lázně.
4 Oříšky pak po menších částech namáčejte v rozpuštěné čokoládě a skládejte na plech vyložený pečicím papírem. Vložte do lednice, aby čokoláda ztuhla. V malém plastovém nebo papírovém sáčku pak smíchejte skořici a kakao, vsypte ořechy a pořádně protřepejte, dokud se veškeré ořechy neobalí skořicí a kakaem.
Pro ještě intenzivnější sváteční chuť můžete přidat také perníkové koření.
Zdroj: názor autora
Sledujte nás na sociálních sítích: