Advent je spojován s odpočinkem po celém roce a nadšeným očekáváním vánočních svátků. Kdy jindy se tedy zabalit do deky s oblíbenou knížkou v ruce a popíjet šálek kávy či čaje s něčím dobrým na zub?
Chcete-li potěšit nejen sebe ale i své blízké, připravte si o víkendu domácí donuty, kterými nadchnete úplně každého! S vůní vanilky a skořice, ozdobené různobarevnými polevami a sypáním nejen provoní celou vaši domácnost, ale ještě budou vypadat na stole s adventním věncem krásně a neodolatelně! Tak jdeme na to?
Skořicovo-vanilkové donuty
Ingredience
225 g hladké mouky
120 ml mléka
lžíce třtinového cukru
7 g droždí
25 g másla
1 vejce
lžíce citronové kůry
½ lžičky vanilkového extraktu
½ lžičky skořice (nebo perníkové koření)
Postup
1 Do větší mísy prosejte mouku, přidejte cukr, citrónovou kůru, skořici a promíchejte.
2 Mléko mírně zahřejte v kastrůlku a přidejte vanilkový extrakt. Pokud máte k dispozici vanilkový lusk, výsledek bude ještě chutnější než s použitím vanilkového extraktu. Nakrojte jej vejpůl a povařte v mléce, poté nechejte i s luskem vychladnout, aby bylo mléko vlažné (ne horké – zabilo by kvasnice). Sceďte a odložte stranou.
3 V míse s moukou udělejte důlek, do kterého nalijte vlažné mléko, přidejte droždí, mírně rozmíchejte a nechte vzejít kvásek. Jakmile se v něm objeví bublinky, přidejte změklé máslo a vejce.
4 Vše pak zpracujte do hladkého těsta, přikryjte utěrkou a nechte vykynout na teplém místě přibližně hodinu.
5 Po uplynutí doby kynutí si podsypejte pracovní plochu, vyklopte těsto z mísy, jemně zpracujte a vyválejte na cca 1 cm tlustý plát. Z něj pak vykrajujte donuty o průměru asi 8 cm. Pokud nemáte příslušná vykrajovátka, použijte sklenici otočenou dnem vzhůru. Pro vykrojení středového kolečka pak použijte malé vykrajovátko na linecké. Vykrojený střed by však neměl být větší než 3 cm v průměru.
6 Takto připravené donuty nechte ještě 30 minut dokynout, přikryté utěrkou.
7 V pánvi (ideálně litinové) si rozehřejte olej, poté uberte na střední plamen a opatrně vkládejte donuty. Pozor na prskající olej!
8 Osmažte z každé strany (cca 1–2 minuty) dokud nezezlátnou.
9 Po usmažení pokládejte na papírovou utěrku, která zachytí přebytečný tuk, a nechte vychladnout.
10 Zdobit můžete dle libosti. Můžete vytvořit mřížku s použitím čokoládové polevy, obalovat v citrónovo-cukrové polevě, nebo namáčet v libovolné čokoládě a zdobit sekanými oříšky, sušeným ovocem či marshmallows.
Zdroj: názor autora
Sledujte nás na sociálních sítích: