Ramen, tradiční pokrm z Japonska, se začíná stále častěji objevovat i u nás. Poradíme, jak si můžete připravit lahodnou nudlovou polévku doma.
Ramen je japonská nudlová polévka, která se obvykle skládá z vývaru z kostí, hustých pšeničných nudlí, vajec a zeleniny. Přílohy se mohou velmi lišit, ramen často obsahuje maso a ryby, jarní cibulku, bambusové výhonky, mořské řasy a houby shiitake.
Existuje také několik variant ramen nudlí: Existují instantní nudle i sušené, čerstvé nebo dušené. V Japonsku existují zvláštní restaurace, tzv. ramen-ya, které se specializují pouze na prodej nudlových polévek.
Jak si připravit ramen
Příprava ramen není v zásadě náročná, ale na uvaření vývaru si musíte naplánovat nějaký čas. V našem receptu používáme kuřecí maso jako základ vývaru a vepřový bok jako oblohu k masu. Připravit ale můžete například i tonkotsu ramen, které se vaří s vývarem z vepřových kostí. Uvedené množství připraví polévku pro šest až osm lidí.
Základní recept na kuřecí vývar
Ingredience
6 kuřecích stehen (nebo kuřecí maso na polévku)
1 svazek polévkové zeleniny
1 stroužek česneku
1 kus zázvoru
100 gramů bambusových výhonků
Postup
Vložte kuře do velkého hrnce a přidejte asi tři litry vody, dokud nebude zcela zakryté. Nyní přidejte nakrájenou zeleninu a vařte tři až čtyři hodiny, poté sceďte.
Základní recept na vepřový vývar
Ingredience
500 g vepřové panenky
100 ml sójové omáčky
50 ml rýžového vína
1 polévková lžíce cukru
1 jarní cibulka
Postup
Panenku zlehka opečte na pánvi a poté ji dejte do hrnce se sójovou omáčkou a rýžovým vínem. Přidejte cukr a nakrájenou jarní cibulku. Poté zalijte vodou, dokud není maso zcela zakryté a vše přiveďte k varu. Po 40 minutách byste měli maso vyjmout a nakrájet.
Příprava ramen polévky
Ingredience
Kuřecí a vepřový vývar
sůl, pepř
4 vejce
500 g ramen nudlí
vepřová karé
1 hrst fazolových klíčků
2 jarní cibulky
Postup
1 Vejce uvařte natvrdo, oloupejte a poté nakrájejte na půl. Ramen nudle seženete v asijských obchodech, měly by být vařené al dente.
2 Nyní nalijte oba vývary do hrnce a případně dochuťte solí a pepřem.
3 Nalijte polévku do mísy a přidejte těstoviny, maso z panenky a polovinu vejce.
4 Nakonec ozdobte fazolovými klíčky a nakrájenou jarní cibulkou.
V Japonsku jedí ramen hůlkami a polévku srkají – přejeme dobrou chuť!
Zdroj: www.brigitte.de/rezepte/ramen-so-gelingt-die-japanische-nudelsuppe-11225846.html
Sledujte nás na sociálních sítích: