Také jste jako děti milovali müsli tyčinky s měkkou žvýkací texturou, křupavými kousky oříšků a kousky čokolády? Nalézt v dnešní době skutečně zdravé (a zároveň chutné) müsli tyčinky, které neobsahují tunu konzervantů, umělých přísad a zbytečného cukru je takřka nemožné.
Naštěstí není tak těžké si je doma vyrobit vlastními silami, a připravit sobě či dětem zdravé svačinky na několik dní dopředu.
7 základních ingrediencí na domácí müsli tyčinky
Přírodní arašídové nebo kešu máslo – pomůže vám spojit ingredience dohromady, a navíc dodá bílkoviny, zdravé tuky a neodolatelnou ořechovou příchuť!
Ovesné vločky (ideálně jemné s klíčky) – dodají tyčinkám dokonalou žvýkací texturu. Pro variantu bez lepku použijte bezlepkové ovesné vločky.
Med – spolu s ořechovým máslem pomůže ingredience udržet pohromadě! Navíc dodá nezaměnitelnou medovou příchuť
Vanilkový extrakt – pro sváteční chuť a vůni tyčinek
Mořská sůl – zvýrazní všechny chutě
Dýňová semínka, slunečnicová semínka, drcené arašídy nebo kešu (dle chuti) – dodají zdravé tuky, bílkoviny a křupavou strukturu
Mini čokoládové čočky/pecky (k dostání např. ve zdravé výživě) – Pokud nemáte mini čokoládové pecky, poslouží místo nich jemně nasekaná hořká čokoláda.
Máte vše přichystáno? Tak jdeme na to!
Domácí müsli tyčinky
Množství ingrediencí
1 hrnek velmi jemného arašídového másla nebo kešu másla
2/3 hrnku medu
1 lžička vanilkového extraktu
1/2 lžičky mořské soli
2½ hrnku ovesných vloček
1/3 hrnku mini čokoládových peciček
3 lžíce semínek nebo drcených oříšků
Postup
1 Čtvercovou pečící formu o rozměrech 8×8 vyložte pečicím papírem.
2 Ve velké míse smíchejte arašídové máslo, med, vanilku a sůl, míchejte, dokud nezískáte hladkou směs.
3 Přidejte ovesné vločky, čokoládové pecičky a semínka (nebo ořechy). Směs se může na první pohled zdát suchá, ale pokračujte v míchání, nebojte, spojí se. Jakmile získáte jednolitou hmotu, vtlačte ji do pečicí formy a vytvořte souvislou vrstvu po celé ploše. Použijte druhý kus pečicího papíru a lžíci, abyste směs vyrovnali a neměli na povrchu hrudky nebo vlnky. Vložte do lednice a nechte chladit alespoň 1 hodinu, aby směs dostatečně vytuhla, poté nakrájejte na tyčinky.
4 Skladujte v lednici, spotřebujte do deseti dnů.
Zdroj: názor autora
Sledujte nás na sociálních sítích: