Honí vás mlsná a chtěli byste si dát k obědu něco sladkého? Zapomeňte na buchtičky s krémem nebo na plněné kynuté knedlíky, a připravte si s námi sladký oběd bez zbytečného cukru a kalorií, plný živin a vlákniny. Stačí si do kuchyně přizvat batáty, a využít jejich potenciál naplno.
Batáty jsou méně kalorické, a obsahují méně sacharidů než klasické brambory. Díky vysokému obsahu vitaminů a minerálů pomáhají zvyšovat imunitu vašeho těla a zároveň udržují zdravou pokožku a dobrý zrak. Pokud chcete ze zdravotních přínosů batátů vytěžit co nejvíce, zapamatujte si jednu zásadní věc: Nezbavujte je slupky. Batáty pouze důkladně omyjte ve vodě a slupku ponechejte – získáte tak více betakarotenu a živin.
Pečené batáty nasladko s vanilkou
Nutriční informace (na porci, bez oříškového másla a cizrny)
cca 260 kalorií, 8g tuku, 4 g bílkovin, 40 g sacharidů, 8 g vlákniny
Ingredience
3 porce (260 kcal/porce)
900 g batátů (nakrájených na klínky)
2 polévkové lžíce kokosového nebo olivového oleje
špetka soli
1 vanilkový lusk
1 polévková lžíce javorového nebo rýžového sirupu
Postup
1 Zahřejte troubu na 200 stupňů Celsia.
2 Do velké mísy nakrájejte batáty, přidejte olej a špetku soli. Vanilkový lusk podélně rozpulte, a vyškrábněte semínka do mísy s batáty. (Vyškrábaný vanilkový lusk nevyhazujte, uschovejte si jej pro další použití.) Vše důkladně promíchejte a zapracujte.
3 Batáty rozprostřete na velký pečicí plech vystlaný pečicím papírem a pečte, dokud brambory nezměknou, tedy 25 až 30 minut.
4 Podávejte zlehka polité javorovým sirupem.
Tipy
Pokud chcete vydatnější pokrm, přidejte také lžíci oblíbeného oříškového másla (například kešu s karamelem, nebo lískooříškové s kakaem apod.) a posypejte nasekanými oříšky.
Velice zajímavá je také kombinace s cizrnou. Získáte tak vydatnější jídlo s vyšším obsahem bílkovin. Stačí do směsi batátů přidat plechovku cizrny (nemusíte se zdržovat namáčením a dlouhým vařením cizrny) a vše důkladně promíchat. Pro sladší chuť můžete zlehka posypat hnědým cukrem, který se během pečení promění v chutný karamel.
Zdroj: názor autora
Sledujte nás na sociálních sítích: