Medové perníčky a jejich vůně při pečení jednoznačně patří k adventu. Pečení perníčků je vlastně jedním ze zásadních momentů, kdy člověk pocítí skutečnou atmosféru Vánoc.
Chuť perníčků a Vánoce k sobě zkrátka patří! Pokud si chcete dopřát zdravější variantu, s extra dávkou bílkovin, zkuste si připravit proteinové perníčky s celozrnnou špaldovou moukou. Špaldová mouka je bohatá na bílkoviny, vlákninu, vitaminy a minerální látky, a je také lépe stravitelná než šlechtěná pšenice. Navíc chutná lehce po oříšcích, tudíž se s chutí perníčků skvěle doplňuje! Nevěříte? Zkuste to sami podle našeho receptu. Na konci naleznete také pár tipů, jak své fitness perníčky ještě více „vytunit“.
Proteinové perníčky
Ingredience
300 g špaldové celozrnné mouky
1 balení prášku do pečiva
1 lžička směsi perníkového koření
30 g (1 odměrka) syrovátkového proteinu (ideálně příchuť vanilka nebo karamel)
100 g medu
1 vejce
50 g másla
50 g kokosového oleje
vajíčko (na potření)
Postup
1 Nejprve smíchejte sypké přísady, tedy mouku s práškem do pečiva, proteinem a směsí perníkového koření. Máslo a kokosový olej rozpusťte v kastrůlku nebo v mikrovlnce a postupně společně s vejcem a medem vmíchejte do sypké směsi.
2 Pokud máte k dispozici kuchyňský robot, použijte hnětací nástavec na nižší otáčky a zpracovávejte, pokud se těsto nezačne odlepovat od stěn mísy.
3 Pokud je těsto stále řídké a lepivé, přidejte mouku. Pokud je naopak sušší a drolí se, přidejte trochu vody.
4 Množství vody je orientační, záleží na typu zvolené mouky (každá saje jinak) a proteinu (některé druhy proteinu jsou více zahuštěné).
5 Vypracujte tuhé pružné těsto a dejte přes noc (nebo alespoň na hodinu) do lednice.
6 Poté těsto rozdělte na dvě poloviny, vyválejte pláty a pomocí vykrajovátek vytvořte různé tvary perníčků. Ty pak opatrně přemístěte na plech vyložený pečicím papírem, potřete rozšlehaným vejcem a pečte při teplotě 200 °C cca 5–10 minut.
7 Po upečení nechejte vychladnout a až poté opatrně sundejte z pečícího papíru. Za tepla jsou perníčky velmi křehké, po vychladnutí jsou pevné a drží tvar.
Tip
Pro bezlepkovou variantu použijte hladkou pohankovou mouku (z mechanicky loupané pohanky), případně rýžovou polohrubou. Pro variantu s nižším obsahem cukru nahraďte část medu stévií, případně použijte místo medu rýžový sirup, který má nižší GI (glykemický index).
Zdroj: Názor autora
Sledujte nás na sociálních sítích: