Máte chuť si k večeři připravit něco zdravého, výživného, co vás v chladných zimních dnech vzpruží a prohřeje vaše prochladlé končetiny?
Připravte si zahřívací kari s cizrnou a pastinákem, který dodá pokrmu nasládlou chuť a jedinečnou texturu.
Než se však pustíme do příprav, pojďme si říci pár slov o hlavní hvězdě dnešního receptu – pastináku. Pastinák je v podstatě sladká petržel. Je ale mnohem větší a vydatnější. Sklízí se na podzim, a ke konzumaci je vhodný pouze kořen. Nať s listy totiž není vhodná pro každého, vzhledem k tomu, že pastinák patří k tzv. fotosenzibilujícím rostlinám, které mohou v kombinaci se slunečním zářením způsobit podráždění pokožky či alergii.
Vzhledově je velmi podobný petrželi, od které se liší tím, že jeho nať vyrůstá jen ze středu kořenového vršku, kdežto nať petržele pokrývá celý vršek kořene.
Teď už ale k samotnému receptu…
Kari z cizrny a pečeného pastináku
Ingredience
4 velké pastináky, nakrájené na tyčinky (asi 500 g)
2 lžíce rostlinného nebo slunečnicového oleje
Lžička kmínu (možno použít i černuchu nebo římský kmín, dle chuti)
1 cibule, nakrájená nadrobno
svazek koriandru (listy otrhané a stonky velmi jemně nasekané)
3 lžíce kari pasty (zakoupíte ve zdravé výživě nebo v obchodě s orientálními potravinami)
2 × 400 g konzervované cizrny, okapané
400 ml kokosového mléka
2 limetky, 1 odšťavněnou a 1 nakrájenou na měsíčky
K podávání
jogurt, rýže nebo chléb naan
Postup
1 Troubu rozehřejte na 200 °C. Pastinák vložte do zapékací mísy a zakápněte lžící oleje. Posypejte kmínem a případně dalším oblíbeným kořením či bylinkami. Pečte 25–30 minut do změknutí.
2 Na pánvi rozehřejte lžíci oleje. Vložte cibuli a stonky koriandru, a restujte na mírném plameni po dobu 15 minut, nebo dokud cibulka nezezlátne. Vmíchejte kari pastu a povařte asi 1 minutu, poté přidejte cizrnu (okapanou!) a vlijte kokosové mléko. Vše společně vařte dalších 10 minut, dokud se omáčka nezredukuje a mírně nezhoustne. Přidejte limetkovou šťávu a podle chuti znovu dochuťte a osolte.
3 Hotovou kari směs servírujte v misce, navrch rozložte pečený pastinák, ozdobte lístky koriandru a několika měsíčky limetky. Podávejte s jogurtem, rýží nebo chlebem naan.
Zdroje: www.bbcgoodfood.com/recipes/chickpea-roasted-parsnip-curry
Sledujte nás na sociálních sítích: