Pečení koláčů z křehkého těsta je ta nejlepší dovednost, kterou si můžete osvojit! Obzvláště pokud často a rádi hostíte své přátele nebo rodinu. Koláče z křehkého těsta totiž nabízejí skutečně nekonečné množství kombinací a variací!
Kromě klasických sladkých verzí jako je jablečný, malinový, tvarohový nebo fíkový jej můžete upéct i naslano. Nejoblíbenější jsou sýrové nebo zeleninové varianty, a když už jsme vykročili do zimy naplno, co takhle vyzkoušet zimní slaný koláč s červeným zelím a plesnivým sýrem?
Zelí k zimě patří, mimo jiné především proto, že je důležitým zdrojem vitaminu C, který hraje významnou roli pro posílení obranyschopnosti našeho organismu. Jasno v tomto ohledu měli i naši předkové, kteří v zimním období zelí hojně konzumovali (především kysané), neboť měli jistotu, že budou zdravější a odolnější vůči nemocem. Tak co říkáte, jdeme na to?
Zimní zelný koláč
Ingredience na těsto
250 g hladké mouky
1 lžička soli
1/2 lžičky cukru
170 g studeného másla
200 g másla
6 až 8 lžic studené vody
Ingredience na náplň
polovina z menší hlávky zelí
2 červené cibule
2 lžíce hnědého cukru
sůl a pepř
250 ml sladké smetany 33%
3 vajíčka
250 g sýru s modrou plísní
máslo na vymazání formy na pečení
Základem přípravy křehkého těsta je ledová voda. Proto přidejte do misky s vodou kostky ledu. Pak už stačí přidávat po lžících do těsta podle potřeby. Také máslo bude zapotřebí studené a vychlazené, proto jej vyjměte z lednice a nakrájejte na kostky až těsně před přípravou těsta.
Postup
1 Nejdříve smíchejte suché ingredience (mouku, sůl, cukr …).
2 Přidejte máslo a zapracujte do konzistence drobenky. Pokud máte k dispozici kuchyňský robot, použijte plochý nástavec a zpracovávejte při nízkých otáčkách. Křehké těsto však hravě připravíte i s pomocí food processoru. Stačí několikrát promíchat pomocí nástavce na hnětení těsta, aby se kousky másla obalily moukou a vznikla drobenka.
3 Jakmile se tak stane, začněte postupně přidávat vodu a zapracujte. Správně připravené těsto je lehce drobivé. V této fázi jej vyklopte na potravinovou fólii a opatrně (můžete k tomu použít okraje fólie) zpracujte těsto do jednoho kompaktního celku. Zabalte a dejte minimálně na půl hodiny do chladničky.
4 Zatímco se těsto chladí, připravte si náplň: Cibule nakrájejte a na troše ghí osmahněte na pánvi. Poté ztlumte plamen a nechte pár minut dusit pod poklicí na mírném plameni. Občas promíchejte. Jakmile vám cibulka zkaramelizuje, přidejte nakrájené zelí. Přidejte cukr, a dochuťte podle potřeby solí a pepřem. Duste do poloměkka.
5 V míse vyšlehejte smetanu s vejci, a přidejte hotové zelí z pánve. Tímto máte náplň připravenou, tudíž je na řadě tvarování korpusu.
6 Odpočinuté těsto vyválejte a vyložte jím koláčovou mísu. Přečnívající okraje odřežte a vytvarujte (popřípadě vytvořte vzor za pomocí vidličky). Nezapomeňte vidličkou propíchat také samotné těsto, v opačném případě by se vám během pečení mohlo nafukovat a praskat. Stačí sem tam pár dírek, není potřeba z těsta dělat cedník.
7 Vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte deset minut, aby těsto lehce zezlátlo a zatáhlo se. Vyjměte z trouby, nalijte náplň a posypte rozdrobeným sýrem.
8 Znovu vložte do trouby, přidejte teplotu na 190 °C a pečte cca 30–40 min. Náplň musí dostatečně ztuhnout a okraje koláče zhnědnout (správně upečen je tehdy, pokud se začnou okraje odlepovat od formy).
9 Po upečení vyjměte z trouby a nechte vychladnout.
10 Servírujte vlažný až studený. Koláč se vám bude lépe krájet, nemluvě o tom, že studený chutná ještě lépe než teplý.
Zdroj: názor autora
Sledujte nás na sociálních sítích: