Cizrna nasladko? A ještě k tomu v lahodném dezertu plném bílkovin? To byste nečekali, že?
Pečené oříšky, datle a čokoláda dodají celému výtvoru neodolatelnou chuť, a jelikož že se jedná o nepečený dezert sestávající pouze z několika surovin, je proces přípravy naprostá hračka! Recept je veganský, tudíž jej můžete mít v záloze i v případě nečekané veganské návštěvy. Recept tvoří základ, který pak můžete obměňovat dle libosti, viz tipy níže.
Sladké cizrnové kostky
Ingredience
400 g plechové cizrny, scezené a odložené tekutiny
75 g ovesných vloček (jemné s klíčky)
200 g datlí, nakrájených
150 g pražených kešu ořechů
1 lžíce vanilkového extraktu
50 g hořké čokolády (70 % kakaové sušiny), nahrubo nasekané
Postup
1 Čtvercovou dortovou formu o průměru 20 cm vyložte pečicím papírem.
2 Cizrnu vysypejte z plechovky a sceďte. Tekutinu slijte bokem do sklenice. Připravte si food processor nebo mixér a vyklopte do něj připravenou cizrnu, ovesné vločky a 1–2 lžíce odložené tekutiny z cizrny (kostky vám budou lépe držet tvar). Míchejte/mixujte, dokud ze směsi nevznikne hrubá pasta.
3 Poté do směsi přidejte datle, kešu a vanilkový extrakt a mixujte, dokud nejsou ořechy a datle nasekané najemno a nevznikne vám hrubá pasta s drobnými kousky. (Pokud máte malý mixér nebo sekáček, budete muset ingredience zpracovávat ve dvou dávkách.) Směs by neměla být příliš hladká, jinak bude velmi lepkavá. V případě potřeby přidejte více tekutiny z cizrny.
4 Hotovou pastu pak ručně vtlačte do vyložené formy tak, abyste ve formě vytvořili silnou rovnoměrnou vrstvu.
5 Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni nebo nasypte do žáruvzdorné mísy a vložte do mikrovlnné trouby na 1½ minuty. Ujistěte se, že je čokoláda opravdu důkladně rozpuštěná. Pokud ne, vraťte do mikrovlnné trouby na dalších 30 sekund a opakujte, dokud se čokoláda nerozpustí.
6 Rozpuštěnou čokoládou pak polijte celý korpus nebo vytvořte tenké linie, zkrátka ozdobte dle libosti.
7 Nechte hodinu ztuhnout v lednici. Poté vyjměte z formy, nakrájejte na čtverečky a podávejte.
Tipy na závěr
Uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě v lednici. Spotřebujte do tří dnů. Pokud nemáte zakoupené pražené kešu ořechy, opečte si je doma: předehřejte troubu na 180 stupňů, kešu rozložte na plech v jedné vrstvě a pečte 10 minut nebo dozlatova. Před mixováním nechte úplně vychladnout! Pro více variant můžete hotové kostky také obalit v kakau, oříškové mouce nebo kokosu. Dosáhnete tak pokaždé jiného vzhledu i chuti.
Zdroj: názor autora
Sledujte nás na sociálních sítích: