Venku je chladno a mokro, ale uvnitř šetříme za topení. Není divu, že mnohým je nezvykle chladno a touží po teple a pohodlí. O to důležitější je vědět, co je pro vás nyní obzvláště dobré, co vás příjemně hřeje a navrací vám ten typický zimní útulný pocit.
Jako třeba kašmírový pléd, pletené šaty, teplé a pohodlné ponožky... Nebo tyto tři lahodné recepty na horké nápoje, které nevyžadují vůbec žádnou kávu! Vařte, míchejte a vychutnávejte.
Horká čokoláda
Lahodná horká čokoláda je a vždy bude naším oblíbeným zimním nápojem – navždy. Ještě lepší než klasika s plnotučným mlékem a polevou by byla moderní varianta, která je smíchaná s nízkotučným rostlinným mlékem a hořkou čokoládou, má nízký obsah cukru a kalorií a stimuluje oběh. Protože když to okořeníte trochou pepře a chilli, rychle se zase pořádně prohřejete.
Ingredience
čerstvá chilli paprička
malý kousek zázvoru
několik barevných kuliček pepře
1 kvalitní kakaový prášek z hořké čokolády (nebo asi 100 g mleté hořké čokolády)
vanilkový lusk
dvě tyčinky skořice
alternativa nízkotučného rostlinného mléka dle vašeho výběru – jako je ovesné nebo mandlové mléko
Postup
1 Chilli papričky omyjeme, vyjmeme semínka a nakrájíme na malé kroužky, zázvor oloupeme a nakrájíme na tenké plátky a z lusku vyškrábneme dužinu vanilky. Všechny tři ingredience i s pepřem a tyčinkami skořice vložíme do 300 ml mléka, zahřejeme a dusíme asi deset minut.
2 Mezitím si dáme do oblíbeného hrnku dvě lžičky kakaového prášku a přes sítko nalijeme horké kořeněné mléko, dobře promícháme a ještě horké vychutnáme. Je-li třeba, snížíme ostrost trochou mléčné pěny.
Pikantní Chai Tea Latté
Čerstvě uvařený čaj je už díky svým přírodním složkám dost pikantní, zahřeje zevnitř, povzbudí metabolismus a vždy chutná trochu jako vánočka – zvlášť když si to celé vychutnáte s čerstvě napěněným mlékem a čerstvou skořicí navrchu. Pokud chcete z vašeho Chai Tea Latté vykřesat rochu více ohně, můžete jednoduše nechat koření louhovat o něco déle v čerstvě uvařeném čaji. Nebo jednoduše přidejte čerstvě mletou kurkumu do směsi pepř-skořice-kardamom.
Ingredience
silný černý čaj
černý nebo bílý pepř
2 tyčinky skořice
mletý kardamom
4 hřebíčky
1 badyán
napěněné nízkotučné mléko (nebo alternativa rostlinného mléka, jako je ovesné nebo mandlové mléko)
1 čajová lžička čerstvě mleté kurkumy, volitelně
Postup
1 Koření necháme vařit v cca 500 ml vody alespoň deset minut, poté přidáme černý čaj (v čajovém sítku nebo čajové síťce) a necháme asi pět minut louhovat. Mezitím zpěníme mléko a nalijeme ho do vysoké sklenice.
2 Hotový kořeněný čaj pak přelijeme přes sítko na mléčnou pěnu, poprašíme trochou skořice a vychutnáme si horký (nejlépe širokým brčkem!). Tip: Jako alternativu černého čaje lze jako základ použít i hotový čaj chai.
Apple Spice Latté
Pokud by to všechno před tím chutnalo příliš krémově a sladce, měli byste vyzkoušet následující recept, který z čerstvého jablečného kompotu a mléčné pěny vykouzlí hřejivý a stimulující posilovač imunity a připomíná horký jablečný punč dětských Vánoc...
Ingredience
(sladké a kyselé) jablko
limetka
mletá skořice
černý pepř
nějaký muškátový oříšek
nízkotučné mléko (nebo alternativa rostlinného mléka, jako je ovesné nebo mandlové mléko)
trochu čerstvého zázvoru, medu a skořice podle chuti
Postup
1 Jablko omyjeme, zbavíme jádřinců, nakrájíme na malé kousky a s dužinou a šťávou z limetky a jedním až třemi plátky zázvoru dusíme na středním plameni asi 15 minut, poté zázvor opět vyjmeme. Zbytek dochutíme pepřem a muškátovým oříškem a protlakem.
2 Potom zahřejem a napěníme asi 300 ml mléka. Horkou ovocnou pěnu vmícháme do mléka (v případě potřeby znovu promícháme), dochutíme medem a skořicí a vychutnáme si horké jako Apple Spice Latté.
Zdroj: https://www.elle.de/lifestyle-essen-trinken-rezept-spice-latte-winter
Sledujte nás na sociálních sítích: