Prostreno.cz

Hrášková polévka s koriandrem, chilli a smetanou

Lahodná krémová a pikantní polévka, která se skvěle hodí jako předkrm ke každé příležitosti. Vzhledem k jednoduché a rychlé přípravě je to přesně to eso v rukávu, které je dobré mít v záloze pro nečekané návštěvy. 

Kromě klasického zeleného hrášku budete pro přípravu potřebovat také hrachové výhonky, které si jednoduše vypěstujete doma na parapetu, a následně využijete v jakémkoli pokrmu od snídaně přes svačinky až po hlavní jídla. Hrachové výhonky jsou bohaté na sacharidy, vlákninu, proteiny, vitamin A, vitamin C, vápník a železo, působí proti pocitům vyčerpání, bušení srdce, bolestem hlavy a úzkostem. Vitamin C zase podporuje imunitní systém a má silné protizánětlivé účinky.

Hrášková polévka s koriandrem, chilli a smetanou

Ingredience

2 lžíce olivového oleje

20 g másla

1/2 lžičky mletého kmínu

2 lžičky strouhaného zázvoru

1 cibule, nakrájená nadrobno

1 brambor, oloupaný, nakrájený

1/2 svazku koriandru (stonky očištěné a nakrájené, listy otrhané)

500 g mraženého hrášku

750 ml kuřecího vývaru

2 lžíce sladké chilli omáčky

200 ml zakysané smetany

šťáva z 1 citronu

hrachové klíčky na ozdobu

1 Ve velké pánvi na mírném ohni rozehřejte olej a máslo. Přidejte kmín, zázvor a promíchejte, aby se koření tzv. rozvonělo. Přidejte cibuli, brambory a stonky koriandru a opět důkladně promíchejte. Mírně podlijte vodou, lehce ztlumte plamen a za občasného míchání vařte cca 5 minut.

2 Poté přidejte hrášek, vývar a lístky koriandru. Přiveďte k varu a na mírném ohni vařte další 3 minuty.

3 Polévku odstavte z ohně a nechejte chvíli vychladnout, abyste ji nemixovali vařící. Pak pomocí tyčového mixéru rozmixujte v hladkou kaši (ujistěte se však, že je váš mixér vhodný pro mixování horkých pokrmů, pokud není, budete muset mixovat až po vychladnutí a poté polévku případně znovu ohřát)).

4 Ochuťte dle libosti (osolte, přidejte trochu pepře, případně hrst bylinek) a vymačkejte citronovou šťávu. Opět důkladně promíchejte.

5 Než budete servírovat, připravte si sladkou chilli omáčku (smícháním zakysané smetany a chilli omáčky).

6 Polévku pak nalévejte do misek, ozdobte spirálou ze sladké chilli smetany a posypejte výhonky hrášků.

7 Pokud nemáte k dispozici hrachové výhonky, použijte jiná naklíčená semena dle libosti, případně ozdobte bazalkou.

Zdroj: názor autora





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba