Lahodná krémová a pikantní polévka, která se skvěle hodí jako předkrm ke každé příležitosti. Vzhledem k jednoduché a rychlé přípravě je to přesně to eso v rukávu, které je dobré mít v záloze pro nečekané návštěvy.
Kromě klasického zeleného hrášku budete pro přípravu potřebovat také hrachové výhonky, které si jednoduše vypěstujete doma na parapetu, a následně využijete v jakémkoli pokrmu od snídaně přes svačinky až po hlavní jídla. Hrachové výhonky jsou bohaté na sacharidy, vlákninu, proteiny, vitamin A, vitamin C, vápník a železo, působí proti pocitům vyčerpání, bušení srdce, bolestem hlavy a úzkostem. Vitamin C zase podporuje imunitní systém a má silné protizánětlivé účinky.
Hrášková polévka s koriandrem, chilli a smetanou
Ingredience
2 lžíce olivového oleje
20 g másla
1/2 lžičky mletého kmínu
2 lžičky strouhaného zázvoru
1 cibule, nakrájená nadrobno
1 brambor, oloupaný, nakrájený
1/2 svazku koriandru (stonky očištěné a nakrájené, listy otrhané)
500 g mraženého hrášku
750 ml kuřecího vývaru
2 lžíce sladké chilli omáčky
200 ml zakysané smetany
šťáva z 1 citronu
hrachové klíčky na ozdobu
1 Ve velké pánvi na mírném ohni rozehřejte olej a máslo. Přidejte kmín, zázvor a promíchejte, aby se koření tzv. rozvonělo. Přidejte cibuli, brambory a stonky koriandru a opět důkladně promíchejte. Mírně podlijte vodou, lehce ztlumte plamen a za občasného míchání vařte cca 5 minut.
2 Poté přidejte hrášek, vývar a lístky koriandru. Přiveďte k varu a na mírném ohni vařte další 3 minuty.
3 Polévku odstavte z ohně a nechejte chvíli vychladnout, abyste ji nemixovali vařící. Pak pomocí tyčového mixéru rozmixujte v hladkou kaši (ujistěte se však, že je váš mixér vhodný pro mixování horkých pokrmů, pokud není, budete muset mixovat až po vychladnutí a poté polévku případně znovu ohřát)).
4 Ochuťte dle libosti (osolte, přidejte trochu pepře, případně hrst bylinek) a vymačkejte citronovou šťávu. Opět důkladně promíchejte.
5 Než budete servírovat, připravte si sladkou chilli omáčku (smícháním zakysané smetany a chilli omáčky).
6 Polévku pak nalévejte do misek, ozdobte spirálou ze sladké chilli smetany a posypejte výhonky hrášků.
7 Pokud nemáte k dispozici hrachové výhonky, použijte jiná naklíčená semena dle libosti, případně ozdobte bazalkou.
Zdroj: názor autora
Sledujte nás na sociálních sítích: