Od sekaného salátu s ředkvičkami po fazolový a rajčatový salát – zde najdete lahodné saláty, které jsou připraveny v rekordním čase. Na žádný salát nepotřebujete více než 30 minut!
Po vánočním čase, kdy jsme si dopřávali více, než jsme chtěli, a s příchodem nového roku (a plavkové sezony), je na čase nejen ulevit svému zažívání a vsadit na lehké a nízkokalorické saláty. Přinášíme recepty, které zvládnete hravě do půl hodiny.
Rajčatový chlebový salát s tuňákem
Pokud vám zbyl chleba z předchozího dne, můžete jej použít podle tohoto receptu. Salát z rajčatového chleba s tuňákem dochutíme dipem z parmazánové hořčice.
Pro 2 osoby potřebujete
100 g ciabatty (z předchozího dne), 1 stroužek česneku, sůl, 2 lžíce olivového oleje, 450 g barevných rajčat, ½ svazku ploché listové petržele, 2 snítky máty, 1 červená cibule, 1 plechovka tuňáka (v oleji; 130 g odkapané váhy), 1 lžíce citronové šťávy, pepř (čerstvě mletý), 30 g parmazánu (čerstvě nastrouhaného), 150 g zakysané smetany, 1 lžička hořčice (středně pálivá), 1 lžíce bílého vinného octa
Příprava
1 Předehřejte troubu na 200 stupňů.
2 Chleba nakrájejte na menší kousky. Česnek oloupejte, nasekejte nadrobno s ¼ lžičky soli a smíchejte s olejem a kousky chleba. Pečte na plechu v troubě asi 10 minut.
3 Rajčata omyjte, osušte, nakrájejte na menší kousky a osolte. Bylinky omyjte, osušte, otrhejte lístky a nasekejte nadrobno. Cibuli oloupejte a nakrájejte na jemné kroužky.
4 Tuňáka sceďte a nakrájejte nahrubo. Všechny připravené suroviny smíchejte s citronovou šťávou a dochuťte solí a pepřem.
5 Parmazán, zakysanou smetanu, hořčici a ocet smíchejte na zálivku a dochuťte solí a pepřem. Zálivkou pokapejte salát těsně před podáváním.
Čočkový salát s datlovým dresinkem
Tento čočkový salát s ovocným datlovým dresinkem je ideální jako rychlá svačina. Stačí přimíchat jen fetu, vejce a krutony.
Pro 2 osoby potřebujete
Na dresink: 2 datle bez pecky, 1 lžička hořčice (středně pálivá), 1 lžíce sherry octa, 3 lžíce oleje, sůl, pepř (čerstvý).
Na salát: 2 vejce, 1 řapíkatý celer (malý, 60 g), 100 g sýru feta, 2 plátky toastu, 1 lžíce olivového oleje, ½ červené cibule, 1 plechovka čočky (265 g odkapané váhy), rozmarýn (na posypání)
Příprava
Dresink
1 Datle nakrájejte na kousky, v mixéru rozmixujte najemno s hořčicí, octem a 2–3 lžícemi vody.
2 Vmíchejte olej a dochuťte solí a pepřem.
Salát
1 Vejce 6 minut povařte ve vodě, opláchněte studenou vodou, oloupejte.
2 Celer očistěte, zbavte nití, opláchněte a nakrájejte na tenké plátky.
3 Sýr nakrájejte na kostičky, toasty nakrájejte na malé kousky.
4 Na pánvi rozehřejte olej, opečte na něm kostky chleba, dokud nebudou křupavé a dozlatova, a dochuťte solí.
5 Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenké půlkroužky.
Čočku dejte do cedníku, propláchněte studenou vodou a dobře sceďte. Smíchejte čočku, celer, sýr feta a dresink. Vložte chlebové krutony. Salát, rozpůlená vejce a cibuli rozložte na servírovací talíře. Posypejte pepřem a případně trochou rozmarýnu.
Mrkvový salát s cizrnovým kuskusem
Na přípravu tohoto vegetariánského mrkvového salátu nepotřebujeme hrnec ani troubu – vše, co musíme udělat, je nakrájet a promíchat. Cizrnový kuskus a se sýrem navrch!
Pro 2 osoby potřebujete
500 g mrkve, 1 pomeranč, sůl, kajenský pepř, 2 lžičky olivového oleje, 60 g kuskusu (cizrnový kuskus), ½ lžičky skořice (mletá), 30 g pistácií (pražených a solených), 30 g černých oliv, 3 stonky kopru, 4 snítky petrželky, 100 g modrých hroznů (bez pecek), 100 g sýra (sýr Protinella, s 23 % bílkovin, snížený obsah tuku)
Příprava
1 Mrkev oloupejte a škrabkou na zeleninu nakrájejte na nudličky. Opláchněte pomeranč, osušte, nastrouhejte 1 lžičku kůry. Vymačkejte 3–5 lžic šťávy, smíchejte s trochou soli a kajenského pepře. Metličkou zašlehejte olej. Polovinu dresinku smíchejte s proužky mrkve a nechte odstát.
2 Kuskus a skořici zalijte 120 ml vroucí osolené vody a nechte 5 minut odstát. Pistácie vydlabejte a nahrubo nasekejte. Olivy rozpůlte. Bylinky opláchněte, osušte, nasekejte nahrubo. Hrozny opláchněte, nakrájejte na polovinu. Smíchejte kuskus, pomerančovou kůru, proužky mrkve, bylinky, olivy a hroznové víno.
3 Nakrájejte sýr a posypejte salát s pistáciemi. Přelijte zbývající omáčkou.
Zdroj: www.brigitte.de/rezepte/salat--schnelle-salate--12-rezepte-unter-15-minuten-10621500.html