Máte rádi vegetariánské a nekomplikované pokrmy? Máme pro vás v rukávu schovanou hostinu z trouby, která chutná fantasticky a ani nepotřebujete zapékací misku.
Zejména v chladných měsících potřebujeme zdravou zeleninu. Brambory milujeme všech tvarů a barev – jako máslovou kaši, křupavé hranolky nebo jednoduché, vařené brambory. Kdybychom si ale měli vybrat, vítězem by byly krémové gratinované brambory se sýrem. Příprava tohoto pokrmu v troubě může být složitá a obtížná. Brambory často nejsou hotové, omáčka není krémová nebo pokrm není dostatečně křupavý. Ale pomoc je na dosah! Protože pokud se budete řídit těmito tajnými triky, zaručeně si připravíte zapékané brambory svých snů – a je to opravdu snadné!
Správné brambory
Výběr správného druhu brambor je pro dokonalé zapečené brambory nezbytný. To je důvod, proč byste měli použít škrobové brambory, protože škrob pomáhá zahušťovat smetanu a zajistí tak bohatou, sametovou omáčku.
Rovnoměrně nakrájejte
Při krájení se ujistěte, že všechny plátky brambor mají stejnou velikost a tloušťku. Díky tomu se vše bude dělat rovnoměrně. Skvěle se k tomu hodí kráječ zeleniny nebo jednoduchý super ostrý nůž.
Čerstvé bylinky místo sušených
Motto tohoto pokrmu zní – čerstvé bylinky! Dodají více aroma, které může škrobová, smetanová omáčka lépe vstřebat a také jí dodají chutnou barvu. Čerstvé bylinky také chutnají živěji a nevysušují výpek.
Kreativní přeliv
Sýr do zapékaných brambor rozhodně patří! Ale kromě toho můžete být trochu kreativnější se zálivkami. Co takhle třeba bramborovo-brokolicovou směs nebo veganskou sýrovou pomazánku místo normální? Přísady, jako je slanina, česnek nebo sušená rajčata, mohou jednoduchému pokrmu také dodat další chuť.
Nebojte se gratinování
Aby se všechny ingredience dokonale spojily a vytvořily lahodný celek, může pokrm zůstat v troubě klidně o trochu déle. Z trouby byste ho měli vyndat až ve chvíli, kdy sýr bublá, brambory se téměř rozpadávají a povrch je křupavý a dozlatova. Pak je to perfektní!
Recept na zapečené brambory z plechu
Brambory vás posílí zevnitř a v kombinaci se sýrem zahřejí i na duši. Tento jemný duet s naším receptem navíc uspěje v každé kuchyni. Pokud nemáte zapékací misku, můžete brambory upéct na plechu.
Ingredience
2½ kg brambor (hlavně voskových)
2 pórky
250 g čerstvé smetany (Creme fraîche)
150 ml smetany
3 vajec
150 g ementálu (strouhaný)
2 lžičky kmínu
trochu soli
trochu mletého pepře
rostlinný olej (na plech)
Příprava
1 Troubu předehřejte na 180 °C a plech potřete olejem.
2 Brambory omyjte, oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Pórek rozpůlte a poté omyjte a osušte. Poté nakrájejte půlky pórku na jemné proužky.
3 Creme fraîche vyšlehejte se smetanou, vejci, ementálem, kmínem, solí a pepřem. Vmíchejte šťouchané brambory a pórek a poté směs rozprostřete na plech. Uhlaďte a pečte v troubě 60–70 minut dozlatova. Podávejte rozdělené na talíři.
Zdroj: www.freundin.de/kochen-kartoffelgratin-vom-blech-rezept-leckerer-klassiker-noch-einfacher
Sledujte nás na sociálních sítích: