Jednoduchá bábovka, která potěší svůdným skořicovým aroma. A navíc je super šťavnatá díky přidáním zakysané smetany do těsta.
Mramorový dezert v podobě bábovky je klasikou na každém konferenčním stolku, ale okouzlit vás nemusí jen kombinace kakaa a čokolády a světlého těsta. Protože směs skořice a cukru, která se kombinuje v našem receptu, dělá z této bábovky něco velmi zvláštního, a to i když jednoduché těsto připravíte velmi rychle. A díky tajné přísadě zakysané smetaně je bábovka také neodolatelně šťavnatá.
Bábovka ze zakysané smetany
Ingredience
200 g změklého másla
220 g cukru
2 velká vejce
1 kelímek zakysané smetany (200 g)
300 g pšeničné mouky
3 lžičky prášku do pečiva
1 lžička kakaa
2 lžičky skořice
trochu moučkového cukru a skořice na posypání
Příprava
1 Předehřejte troubu na 160 °C s cirkulujícím vzduchem. Bábovkovou formu důkladně vymažte tukem a případně ji vysypte trochou mouky nebo strouhanky, aby se bábovka po upečení snáze vyjímala.
2 Měkké máslo utřete s 200 g cukru. Poté postupně přidejte dvě vejce a zakysanou smetanu a zpracujte na homogenní krém. Poté smíchejte mouku s práškem do pečiva, prosijte do těsta a opatrně vmíchejte.
3 Ve druhé míse smíchejte 2 vrchovaté lžičky cukru s kakaem a skořicí na tmavé těsto. Přidejte asi třetinu těsta a důkladně míchejte, dokud nevznikne tmavé těsto.
4 Nejprve naplňte do formy tmavé těsto a poté na něj dejte světlé těsto. Pak opatrně vidličkou vytáhněte těsto vlnovitě nahoru, abyste vytvořili typické mramorování.
5 Bábovku pečte 45 minut při 160 °C. Před vyjmutím zkontrolujte pomocí dřevěné špejle, zda je bábovka propečená.
6 Po upečení nechte bábovku 15 minut vychladnout ve formě, než ji vyklopíte na mřížku. Když úplně vychladne, poprašte bábovku moučkovým cukrem a trochou skořice.
7 Pokud je pro vás klasická bábovka příliš nudná, můžete zvolit i neobvyklejší tvar nebo těsto rozdělit do několika malých báboviček.
Zdroj: www.freundin.de/kochen-schmand-gugelhupf-mit-zimt-und-zucker
Sledujte nás na sociálních sítích: