Na jaře toužíme po čerstvých pokrmech, které přinesou na talíř první sluníčko i chuťově. Obzvláště oblíbené jsou saláty, bylinky a zelenina jako chřest nebo brambory. V tomto receptu na pečený salát jsou všechny důmyslně promíchané. A pečený salát? Chutná skvěle!
S prvními teplejšími dny a přibývajícími slunečními paprsky nejen naše duše, ale i náš žaludek touží po změně. Na řadu přicházejí stále častěji zeleninové saláty. Pokud i vy už jste v jarním chuťovém módu, vyzkoušejte následující recept na salát trochu jinak – pečený salát s kozím sýrem a bramborovo-slaninovým dresinkem.
Pečený salát s kozím sýrem a bramborovo-slaninovým dresinkem
Na 2 porce potřebujete
2 malé římské saláty
100 g hlívy ústřičné
150 g zeleného chřestu
100 g rolády s kozím sýrem
100 gramů malých rajčat
50 gramů ředkviček
Bramborový dresink:
50 g brambor
4 plátky slaniny
100 ml zeleninového vývaru
1 lžička obilné hořčice
50 ml mléka (3,5 % tuku)
50 ml slunečnicového oleje
sůl a pepř
Příprava pečeného salátu
1. Na bramborovou zálivku oloupeme brambory, omyjeme, nakrájíme nahrubo na kostičky a dusíme v osolené vodě asi 20 minut. Mezitím na pánvi bez oleje opečeme slaninu dokřupava. Slaninu si dáme stranou na zálivku.
2. Uvařené brambory, tuk ze slaniny, hořčici, mléko, vývar a slunečnicový olej dáme do vyšší nádoby a tyčovým mixérem rozmixujeme najemno. Dochutíme solí a pepřem.
3. Na salát podélně rozpůlíme srdíčka římského salátu, omyjeme s chřestem, rajčaty a ředkvičkami a scedíme. Salát zbavíme jádřince, z konce chřestu odkrojíme malý kousek a nakrájíme na kousky velikosti sousta. Houby očistíme a rukama natrháme na proužky.
4. Na pánvi rozehřejeme slunečnicový olej a na nejvyšším stupni smažíme nakrájené kousky hlávkového salátu jednu až dvě minuty. Půlky hlávkového salátu dáme stranou, žampiony s chřestem restujte 3 až 5 minut a dochutíme solí a pepřem podle chuti.
5. Smažená srdíčka hlávkového salátu znovu rozpůlíme a naložíme na dva talíře se směsí chřestu a hub. Rajčata, ředkvičky a kozí sýr nakrájíme na kousky velikosti sousta a položíme navrch. Nakonec navrch rozložíme slaninu a podáváme přelité bramborovo-slaninovým dresinkem.
Zdroj: www.freundin.de/kochen-diaet-fruehlingsrezept-bratsalat-ziegenkaese-kartoffel-speck-dressing
Sledujte nás na sociálních sítích: