Norské vafle jsou velmi oblíbené a k chuti přijdou po celý rok. Za svou jedinečnou chuť a texturu vděčí použití podmáslí a kardamomu, které jsou tajemstvím jejich úspěchu. Tyto tenké, jemné vafle se tradičně podávají ve tvaru srdce a přelité džemem, šlehačkou nebo rømme, typem crème fraîche. Oblíbené jsou i vydatné varianty s karamelizovaným hnědým sýrem.
Neděle je jako stvořená pro vafle. V Norsku se ke kávě často jedí vafle (vaflery). Podávají se s brunostem (hnědý sýr), rømme (zakysaná smetana) a jahodovým džemem. Tohle je ale asi nejchutnější recept na vafle, které si připravíte i doma.
Jsou tak nadýchané, protože vejce se ušlehají s cukrem do pěny. A pak jsou tu zakysané mléko (nebo podmáslí) a kardamom. Ale slibujeme, že tyhle vafle budete milovat!
Recept na super nadýchané vafle podle norského receptu s nádechem kardamomu
Těsto
125 g másla
2 vejce velikosti M
110 g cukety
300 ml mléko
150 ml zakysaného mléka nebo podmáslí
350 g mouky typu 405
1 lžičku prášku do pečiva
1/2 lžičky jedlé sody
1/2 lžičky kardamomu
tuk na vaflovač
Instrukce
1. V malém hrnci na mírném ohni rozpustíme máslo.
2. Ve velké mixovací misce vyšleháme pomocí ručního mixéru vejce s cukrem do nadýchané pěny.
3. Přidáme mléko a zakysané mléko a promícháme.
4. V druhé míse smícháme suché ingredience a postupně je prosejeme do velké mísy a mezi tím dobře promícháme.
5. Nakonec přidáme máslo a znovu promícháme, aby vzniklo hladké těsto.
6. Rozehřejeme a vymažeme vaflovač.
7. Na každou porci dáme asi vrchovatou malou naběračku těsta a pečeme, dokud vafle nezezlátnou.
8. Zdobíme jahodovou marmeládou a kopečkem smetany. Hodí se i višňový kompot nebo pečené švestky.
Zdroj: www.nordicwannabe.com/2015/02/rezept-waffeln-norwegisch-skandinavisch-einfach-schnell-waffelrezept/
Sledujte nás na sociálních sítích: