Dnes se s vámi podělíme o tip na jednoduché a výživné vaječné muffiny plné bílkovin a zcela bez mouky.
Upečte si je zkraje týdne jako rychlou, a přesto sytou snídani, nebo si je s sebou přibalte na cesty.
Co budete potřebovat
Ingredience na vaječné muffiny jsou super jednoduché (a v tom je právě to kouzlo!).
Vejce a bílky – hlavní hvězda tohoto receptu, samozřejmě. V tomto receptu jsou použita celá vejce + bílky (tedy 6 vajec a 6 bílků, pro nižší obsah tuků), avšak můžete použít 12 celých vajec, pokud chcete!
Sýr feta – sýr je volitelný, fetu však doporučujeme pro její krémovost (nahradit však můžete balkánským sýrem nebo klidně i cheddarem)
Zelenina – recept kombinuje restovanou papriku, cibuli, žampiony a brokolici. Pokud máte málo času, nemusíte zeleninu nutně restovat, avšak restovaná dodá větší šmrnc!
Petržel – čerstvé bylinky vše pozvednou na vyšší úroveň, proto vřele doporučujeme přidat do těsta čerstvou petrželku, pokud ji máte! Případně bazalku či oregano.
Low Carb vaječné muffiny plné bílkovin a zeleniny
Ingredience
6 velkých vajec
6 bílků
1/2 lžičky mořské soli
1/2 lžičky mletého pepře
1 lžička olivového oleje
1/2 oranžové nebo červené papriky, nakrájené
1 cibule, případně šalotka, nakrájená
1 hrnek brokolice nakrájené na malé kousky
1 hrnek žampionů, nakrájených na plátky
1/3 hrnku rozdrobené fety
2 polévkové lžíce čerstvé petrželky
Olej nebo sprej na vymazání formy
Postup
1 Předehřejte troubu na 190 °C. Formu na muffiny s dvanácti jamkami nastříkejte sprejem na pečení nebo vyložte silikonovými formičkami na pečení. Silikonové zapékací košíčky pro jistotu rovněž postříkejte sprejem.
2 Vejce a bílky dejte do velké mísy a šlehejte, dokud se nespojí. Dochuťte solí a pepřem.
3 Mezitím rozehřejte pánev na středním plameni s 1 lžičkou oleje. Přidejte nakrájenou zeleninu (papriku, cibuli, brokolici a houby) a vařte asi 5-6 minut, dokud zelenina nezměkne a cibulka se nerozvoní. Nechejte chvíli vychladnout.
4 Do mísy s rozšlehanými vejci přidejte restovanou zeleninu. Přidejte rozdrobenou fetu a petržel a dobře promíchejte.
5 Vaječnou směs nalijte rovnoměrně do košíčků na muffiny.
6 Pečte 17–20 minut, dokud vaječná směs neztuhne. Po upečení nechejte chvíli vychladnout a můžete rovnou ochutnávat.
Tipy
Skladování: Pokud připravujete vaječné muffiny předem, uchovávejte v uzavřené nádobě v lednici. Až dostanete hlad, můžete si muffiny vychutnat studené nebo je vložit do mikrovlnné trouby na 30–60 sekund, aby se ohřály.
Pokud se vám nezamlouvá kombinace zeleniny použitá v receptu, můžete samozřejmě improvizovat. Přidejte trochu nastrouhané cukety, kousky krájené šunky, nebo nakrájená rajčátka s mozzarellou a oregánem, případně ozvláštněte lístky špenátu a parmezánem.
Fantazii a chutím se meze nekladou!
Nutriční hodnoty
Porce: 2 muffiny
Kalorie: 145 kcal| Sacharidy: 6g | Bílkoviny: 13g | Tuky: 8g
Zdroj: názor autora
Sledujte nás na sociálních sítích: