Hledáte tipy na lehké letní pokrmy, které vás příjemně osvěží, a ještě vám dodají pořádnou porci živin?
Nebo snad hledáte recept, který by oživil vaši venkovní grilovací sešlost? Salát „Brokolislaw“ z vás udělá hvězdu na každé grilovací party!
Kromě klasických ingrediencí (strouhané zelí a mrkev), budete potřebovat také syrovou brokolici, pražené vlašské ořechy a brusinky, jejichž chuť se dokonale spojí s javorovo-citronovým dresinkem.
Pokud se rozhodnete recept vyzkoušet, nezapomeňte si přečíst tipy na konci receptu.
Letní salát „Brokolislaw“
Ingredience na 6 porcí
2 brokolice
¼ hlávky nakrájeného červeného zelí
4 jarní cibulky, nakrájené na plátky
2 střední mrkve, oloupané, nastrouhané
hrst čerstvé petrželky
150 g majonézy
6 polévkových lžic čerstvé citronové šťávy
2 lžíce javorového sirupu
2 polévkové lžíce dijonské hořčice
2 stroužky česneku
hrst nasekaných pražených vlašských ořechů
hrst sušených brusinek
lžička soli
Postup
1 Odřízněte konce stonků brokolice a oddělte je od korunky. Stonky oloupejte, rozpulte příčně a každou polovinu podélně nakrájejte na tenké plátky, které následně nakrájejte na nudličky „julienne“ a dejte do velké mísy. Růžičky z brokolicových korunek nakrájejte na malé kousky a rovněž přidejte do mísy.
2 Přidejte nakrájené zelí, jarní cibulku nakrájenou na kolečka, nastrouhanou mrkev, nasekanou petrželku a promíchejte.
3 V malé misce rozšlehejte majonézu, citronovou šťávu, javorový sirup, hořčici a přidejte lisovaný česnek.
4 Hotovou tekutou směs nalijte na směs s brokolicí a důkladně promíchejte, aby se vše všechny kousky obalily.
5 Na závěr přidejte vlašské ořechy a brusinky a dochuťte solí. Před podáváním nezapomeňte důkladně vychladit.
Tipy
Pokud nemáte javorový sirup, nahraďte medem nebo sirupem z agáve.
Stonky brokolice můžete místo krájení na nudličky julienne nastrouhat na struhadle, ale upřímně vám to ušetří jen pár vteřin navíc, nemluvě o tom, že nastrouhané kousky rychleji schnou a nebudou tak křupavé.
Další možností je koupit si sáček porcované brokolice v obchodě, případně tzv. brokolicovou rýži (v sekci s mraženými potravinami).
Pokud se vám nelíbí představa syrové brokolice, můžete ji blanšírovat ve vroucí vodě po dobu asi 20 sekund, následně opláchnout v ledové lázni a osušit, než ji přidáte ke zbytku ingrediencí.
Chcete-li z chuti salátu vyždímat maximum, nechte jej uležet. Ideální je připravený den předem, aby se zálivka stihla vsáknout do zeleniny.
Zdroje: názor autora, www.delish.com/cooking/recipe-ideas
Sledujte nás na sociálních sítích: