V dnešní době existuje mnoho variací hummusu, které běžně seženete v supermarketu. Jejich výroba je ale tak snadná, že by bylo škoda si je nevyrobit doma. Třeba z pečené řepy.
Ještě před několika lety lidé hummus příliš neznali. Považovali ho za exotický dip nebo něco, co byste jedli v restauraci na Blízkém východě. Doby se ale mění a hummus je nyní jedním z nejoblíbenějších dipů, se spoustou značek a příchutí.
A i když na kupovaných hummusech většinou není nic špatného, občas je dobré udělat si nějaký domácí.
Klíčové ingredience
Hummus má své kořeny v kulturách Blízkého východu, kde se podává téměř ke každému jídlu. Obvykle se vyrábí z cizrny a tahini, což z něj dělá vegetariánský dip, který se skvěle hodí k namazání na chleba, k jídlu se zeleninou nebo jen tak samotný.
Krása hummusu spočívá v tom, že je to základní recept a je jednoduché dotvořit si ho podle chutí vaší rodiny. Česnek navíc? Tak určitě. Pikantní harissa? Mňam!
Řepa je skvělým zdrojem vitaminů a minerálů. Má obzvláště vysoký obsah antioxidantů v boji proti nemocem a má protizánětlivé vlastnosti.
Také tomuto hummusu propůjčuje nádherný odstín, ale co je důležitější, konzumace široké škály ovoce a zeleniny vás vystavuje spoustě zdravých živin. Pokud jíte neustále stejnou zeleninu, přicházíte o to, co mohou nabídnout jiné, často přehlížené potraviny (jako řepa!).
Protože se vyrábí také z cizrny bohaté na bílkoviny, máte veganský dip, který se snadno připravuje a je chutný.
Jak vyrobit řepný hummus
Jednou z výhod hummusu je, že je díky cizrně plný bílkovin. Je také nabitý vlákninou, abyste se cítili sytí. Tahini, neboli mletá sezamová semínka, jsou zdraví prospěšná pro srdce a obsahuje „dobré“ tuky. Citron dodává příjemný, svěží šmrnc.
Ingredience
2 velké řepy, omyté a nakrájené na plátky
1 plechovka cizrny, okapaná a propláchnutá
2,5 lžičky tahini
2 stroužky česneku, rozdrcené
šťáva z 1 citronu
mořská sůl a pepř podle chuti
Návod na přípravu
1. Začněte předehřátím trouby na 200 stupňů. Nakrájenou řepu položte na plech vyložený pečicím papírem.
2. Řepu pečte půl hodiny, nebo dokud nezměkne. Usnadníte si tak mixování a zároveň dodáte tunu chuti.
3. Poté přidejte zbytek ingrediencí do kuchyňského robotu a mixujte na nejvyšší stupeň.
4. Jakmile je řepný hummus rozmixovaný, dochuťte ho mořskou solí a pepřem.
Zdroj: názory autora
Sledujte nás na sociálních sítích: